Julia hade riktigt bra koll på läget

Extra roligt på Linköpings fältrittklubbs och Smedstads första hoppning för säsongen hade Julia Johansson från Lycketorp i Mjölby. Hon vann nämligen tävlingens högsta klass.

Nio ekipage tog sig vidare till omhoppning i tävlingens sista och högsta klass, en 1,40-hoppning. Fyra ekipage var felfria även i omhoppningen och snabbast var Julia Johansson på sin snabba springare D Saucedo. Hon var så klart väldigt nöjd med segern, men också väl medveten om ekipagets möjligheter.

– Vi är ordentligt sammansvetsade och vet också att vi kan rida fort tillsammans. Dessutom gick jag ju ut sist och hade koll på läget.

Jo, men därifrån till att verkligen prestera krävs förstås också såväl skicklighet som mod och vilja. Och det har Julia som i Linköpingstävlingen även kunde glädja sig åt en seger på 1,35 med sin andra höghoppande häst, åttaåriga Maaike S.

– Ja, det var roligt att båda vann. De här två ska väl upp ett snäpp till i år, Maaike S gick sin första 1,40 förra helgen och D Saucedo (11 år) vill jag ha upp i 1,50. Annars har jag flera unghästar i träning och siktar mot championaten med dem.

Som vanligt, vill säga. Julia har nästan tagit för vana att visa upp unghästar i Falsterbo.

En som hade mycket att stå i på Smedstad, eller rättare sagt sitta på, var Elin Andersson från Stall Hästkullen, tävlandes för Föreningen Sportryttarna. Elin gjorde 22 starter på de tre tävlingsdagarna och hade gottom framgångar i årets tävlingsdebut.

– Gineke vann två klasser, 1,20 och 1,30, Florentina debuterade på 1,10 och var felfri, Isabis var felfri i två stycken 1,20, Torino felfri och åtta i sin tävlingsdebut, Friday felfri och fyra i tre klasser. Och Trissan (Trissiess) var tvåa på lördagen och trea söndag samt vann meetingpriset, Silverrundan!

Dessutom måste man tillägga att Femmelusina var snabbast av alla hästar i söndagens 1,30. Det var bara det att sista hindret föll och ekipaget hamnade utanför placering.

– Man kan inte ha tur jämt, menade Elin.

Den som vann den klassen var i stället Matilda Pettersson, tävlandes för Strömsholms Ridsportförening, men boendes och verksam på Stall Bjärby alldeles utanför Norrköping. Matilda lotsade fram åttaåriga Ca Cosé till en fin seger.

– Jag har åtta hästar med mig hit och de flesta är med för att samla på sig mera självförtroende.

På Smedstad ridsportcenter blev det också en fin femteplats med Bailacolle Z i högsta klassen (samma häst var även femma i fredagens 1,35). Med Balisco Line blev det en andraplats i en 1,20 efter Niklas Jonsson och Pilgrim.

I den spännande omhoppningen som avslutade tävlingen vann som nämnts Julia Johansson. Gjorde det före Emma Falk/Snowball, Åby, Josefine Wengelin/Carlando T, Värnamobygden och Hugo Wihlmark/Fiorentina, Jump Club.

Arrangörsklubbens storstjärna Malin Baryard-Johnsson deltog endast i fredagens tävlingar och vann då en 1,30-hoppning med rutinerade Indiana före Åbys Jonas Rinné på Just Lucky. Malin hade även med sig Cuba VA i samma klass, men ett nedslag gjorde att ekipaget hamnade utanför placering.

Tävlingsledaren Lina Johansson pustade ut efter tre intensiva dagar med omkring 700 starter. En som inte pustade ut var Elin Andersson. Hon hastade i stället hem till Åtvidaberg för att förbereda sig för långkörning under natten.

– Vi ska till Holland och hämta hem sex nya hästar.

Det kan alltså bli fler starter än 22 nästa år för Elin om tävlingen återkommer då.

Ryktbart

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa