Thern: "Har visat oss starkare hittills"

Han har dubbla SM-guld med Malmö FF. På lördag är Simon Thern sugen på att sänka sitt gamla lag. "En speciell match", säger IFK-mittfältaren.

26 juli 2018 16:00

Precis som pappa, mångårige landslagsmannen Jonas, har Simon Thern vunnit två SM-guld med MFF.

– Första guldet med Malmö (2013) var ju deras andra guld på nästan tio år, och det som satte igång hela eran som har spunnit vidare de sista åren med Malmö som dominanta i svensk fotboll. 2014 bröt jag benet på sommaren och var bara med halva säsongen, men både 2013 och -14 ligger mig varmt om hjärtat, säger Simon, som totalt har tre guld då han även vann med Helsingborg 2011.

Nu får ni känna på den MFF-era som du var med och satte igång?

– Haha, lite så blir det ju. Vi var ju med i Champions League och de pengarna har ju gett andra muskler för Malmö, så är det ju, säger 25-åringen inför lördagskvällens möte på Stadion – nu som motståndare till sitt gamla lag.

– Väldigt inspirerande och kul, och en speciell match för mig efter åren där, och med tanke på pappas historia i klubben, säger Simon efter ännu ett träningspass i gassande sol.

Han tror på en bra chans för IFK Norrköping att utöka den förlustfria sviten till nio matcher.

– Förhoppningsvis kan vi dra lite nytta av att de spelade Champions League-kval i tisdags. De har tagit in ganska mycket nya spelare och det är säkert några av dem som kommer in och får spela nu. Vi får räkna med att det blir lite blandat och inte hela den startelva som spelade mot rumänerna i veckan. Det är klart de har ett bra lag men vi har ju visat oss starkare hittills i allsvenskan. Man ska absolut ha respekt men inte vara rädda utan fortsätta på den inslagna vägen som vi haft den senaste tiden, bygga vidare på det och ha ett stort mod och våga spela vårt spel så ska vi nog kunna skapa målchanser och göra mål på dem också.

– Vi har blivit bättre och bättre under året. Nu har vi haft lite tuffare motstånd med AIK, Djurgården, Häcken och Elfsborg och tagit mycket poäng där också. Det visar att vi absolut är ett av de bästa lagen i serien och jag har full tro på att vi kan gå hela vägen.

Du har ju varit med om det och vet vad som krävs?

– Talangen vi har i gruppen är absolut lika stor som de jag spelat och vunnit med tidigare. Det har jag inga tvivel på överhuvudtaget, att vi har talang och kunskap att kunna gå hela vägen är jag helt övertygad om, men det gäller också att fortsätta utvecklas och få ihop det än bättre för jag tror vi kan få det. Senast tycker jag det var stabilt. När allt kommer klaffa ser det mycket lovande ut.

Du har också sett lovande ut?

– Det har känts bra, absolut. Jag har haft en lite tuff tid bakom mig med lång skada och sen tillbaka i AIK förra året, där jag själv tyckte det fungerade hyfsat men inte fick det förtroende jag hade önskat. Nu har jag fått det och självförtroendet växer, har hittat tillbaka till den spelare som jag vet jag är kapabel till. Självklart hoppas jag bara bli bättre och bättre, det känner jag att jag har i kroppen. Jag är pigg, fräsch och det känns verkligen som jag gått rätt väg.

Har du kontakt med någon i MFF?

– "Mackan" (Markus Rosenberg) pratar jag med lite då och då. Den ende som jag spelat ihop med, utöver honom, är Johan Dahlin i målet. Det har hänt lite på tre-fyra år får man säga...på det sättet har man inte samma relation som man kanske hade till AIK när vi spelade mot dem där man spelat med i princip allihop.

Då vet du hur ni ska stoppa Rosenberg?

– Han är fortfarande, även om han börjar bli lite gammal och grå, riktigt vass och kunnat spotta in lite baljor i år också. Han är tuff, hård och lite småful, viktig för dem och kommer säkert ställa till lite oreda för oss också, men det handlar egentligen inte om att stoppa enskilda spelare utan förhoppningsvis kunna bedriva det vi är bra på. Det går inte undvika att de också kommer skapa chanser och kanske gör nåt mål. Då gäller det bara att vi gör fler...

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Fredrik Rosander