Statistikern: Här är IFK:s styrkor – och svagheter

David Moberg Karlsson har varit IFK Norrköpings bäste utespelare den här säsongen, IFK har tagit tio poäng mer än förväntat i allsvenskan och laget har 30 procents chans att besegra Häcken på söndag. Detta enligt fotbollsanalytikern Ola Lidmark Erikssons statistik.

9 november 2018 13:00

LÄS MER: Här är IFK-arna som kan prisas på stora galan

LÄS MER: IFK-stjärnan: "För dem är det bara ångest"

LÄS MER: Jordan: "Jag har en eld inom mig"

LÄS MER: Krönika: Målet som påminner om att det är möjligt

Ni kanske har hört hans namn eller sett honom på tv tillsammans med Hasse Backe och Gusten Dahlin? Sedan en tid tillbaka syns Ola Lidmark Eriksson i tv-rutan i Fotbollskanalens program Fotbollslabbet.

Där dissekeras statistik från olika ligor med efterföljande diskussioner. Statistiken som tas fram kommer från ett dataprogram som ger avancerad statistikanalys.

Där bedöms lag som helhet, och spelare individuellt. Parametrarna är oerhört många, och vävs ner till en slutprodukt. Varje spelare får till exempel en "poängsumma" baserat på hur bra de har skött sig – ett så kallat Player Index.

Verktyget som Fotbollslabbet använder är Ola Lidmark Eriksson en av två skapare till. Han bor i Östersund och började, under klubbens sista år i superettan, hjälpa Östersunds FK på fritiden med dataanalys av spelare – sedan dess har det hänt grejer.

– Dataanalys växte i hela fotbollsvärlden. Jag och min kompis (Joakim Plogell, kollega) började inse att vi skulle kunna göra nånting av det. Mer som ett företag (heter Football Analytics Sweden AB). Så vi startade ett och försökte ta ut det till andra klubbar, berättar Ola Lidmark Eriksson för Sporten.

Bemötandet för er nu jämfört med i början är lite annorlunda har jag förstått?

– Gud, ja. De första klubbarna vi träffade för två år sedan – då fick vi vända i dörren eller så var de inte speciellt intresserade. Men i takt med Östersunds framgångar och hela området växte så har vi märkt en väldigt skiftande attityd när vi träffar klubbar. Nu är det inga konstigheter från många håll.

En av de första som Ola Lidmark Eriksson kom i kontakt med var Mats Elfvendahl, målvaktstränare i IFK Norrköping.

– Han är väldigt intresserad av dataanalys och statistik och jobbar ju mycket själv med sånt här. Mats har många spännande grejer i sin dator kan jag säga. När det räddas straffar i IFK är det ingen tillfällighet att målvakten går åt rätt håll ibland, säger Ola.

LÄS MER: IFK-backen: "Den bästa dagen i livet"

LÄS MER: "Viktigt att vi ser oss som vinnare"

LÄS MER: Thern:"Jag hade verkligen en tro"

Lidmark Eriksson jobbar med ett gäng allsvenska klubbar. Vissa får nämnas, andra inte.

– Kalmar, Sirius, IFK Göteborg och GIF Sundsvall är några som vi jobbar med, berättar Ola.

Om du får sia tio år framåt i tiden – hur mycket ytterligare att det här med dataanalyser kommer att öka?

– Jag tror att det kommer vara en del i alla tränares verktygslåda. Vi är fortfarande väldigt tidigt, man kommer säkert hitta nyttan och nivån ännu bättre ju mer man jobbar med det. Det här kommer växa mycket.

Vårt samtal glider – av naturliga skäl – in på IFK Norrköping. Där finns det en hel del smått och gott att ta del av från datan som har tagits fram under säsongens lopp via algoritmerna.

En sak är onekligen notabel:

– Om vi kollar på vår alternativa tabell, där vi tittar på hur många poäng man har fått ut i förhållande till den prestation som vi bedömer utifrån förväntade mål och så vidare. Då har Norrköping upp mot tio poäng mer än de ska så att säga. Med det är Norrköping det laget som har fått ut näst mest sett till prestation, etta på den listan är Östersund, medan Hammarby och Malmö är motsatsen, säger Ola Lidmark Eriksson.

LÄS MER: IFK-fans varnas för falska biljetter

Exempel på matcher som IFK, enligt dataanalysen, inte skulle fått med sig tre poäng är framför allt Elfsborg och Kalmar på bortaplan. AIK och Malmö på hemmaplan finns också med i det sammanhanget.

– Vi har Kalmar-seger nästan sju gånger av tio, om den matchen spelas om.

Individuellt i IFK Norrköping är det David Moberg Karlsson som har varit bäst i laget den här säsongen, "DMK" har högst Player Index efter en stark höstspurt. Moberg Karlsson ligger sexa totalt i allsvenskan. En lista där Häckens Paulinho toppar före GIF Sundsvalls David Batanero och Markus Rosenberg i Malmö FF. För att komma med på rankingen måste man ha spelat minst tio matcher.

– David har haft en bra form på slutet. Han skjuter också mest i laget med tre skott per match i snitt. David har även gjort flest assist i IFK den här säsongen, säger Ola Lidmark Eriksson.

Närmast bakom "DMK" i IFK är Filip Dagerstål och Simon Thern (var IFK-etta) ett bra tag. Fyra och femma internt är Linus Wahlqvist och Lars Krogh Gerson. Värt att nämna är att IFK bara har Moberg Karlsson och Dagerstål på topp 20 i allsvenskan trots att laget kommer att sluta sämst tvåa när tabellen summeras.

Isak Pettersson?

– Vi är inte riktigt där än när det gäller målvakter och hur vi ska mäta dem.

En spelare som Ola Lidmark Eriksson lyfter fram är Kalle Holmberg.

– Kalle har inte riktigt fått utdelning på de chanser han har skapat. Enligt vårt sätt att se det borde han ha gjort ett par mål till för att vara högt på listan, säger Ola.

Känslan är att Alexander Fransson har gjort det bra sedan återkomsten?

– Nja, det ser inte jättebra ut faktiskt.

Intressant.

– Ingenting sticker ut på honom, det är väl därför han inte är så högt rankad. Han har hög passningsprocent, 88 procent. Men det är inte så många öppnande passningar eller passningar som ger assist.

LÄS MER: IFK:s sju-ka facit mot Häclen

Faktum är att, av de som har spelat minst tio matcher, så parkerar Fransson i botten hos IFK. Tillsammans med honom där ligger Ian Smith och Simon Skrabb.

I datastatistiken märks det av en försämring hos Andreas Johansson. Ingen stor sådan, men han är inte lika högt rankad bland allsvenskans mittbackar som under 2016 och 2017.

Hur säker är den här statistiken?

– På vissa listor håller inte ens jag med om utfallet. Men de brukar träffa rätt i sju fall av tio. Player Index har ju blivit väldigt uppskattat på många håll.

Vad är IFK Norrköpings styrkor?

– Passningsspelet. Norrköping ligger på 575 passningar per match vilket är väldigt bra med allsvenska mått mätt. Det är bara Sundsvall och Östersund som är bättre, två väldigt passningsorienterade lag. Men faktum är att Norrköping har mest bollinnehav i hela allsvenskan med 55 procent i snitt.

På söndag är det dags för det stora avgörandet i allsvenskan. Ola Lidmark Eriksson ser fram emot det lika mycket som de flesta.

Vad säger datan om utfallet mellan Häcken och IFK?

– 40 procents segerchans för Häcken. 30 för Norrköping och 30 för oavgjort.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis