Norrköpingskillen tar plats i blågult

Kristoffer Olsson får chansen i A-landslaget. Det får även förre IFK-anfallaren Sebastian Andersson som är med i den nya truppen.

Sverige ska möta Ryssland i Nations League samt spela en träningsmatch hemma på Friends Arena mot Slovakien fem dagar senare.

Efter den mindre starka samlingen senast, där det bland annat blev 2–3-förlust mot Turkiet i premiären av Nations League har förbundskapten Janne Andersson gjort några ändringar i truppen.

Fyra spelare är nya jämfört med då.

Kristoffer Olsson, AIK, Mikael Ishak, FC Nürnberg, Sebastian Andersson, Union Berlin och Kristoffer Peterson, Heracles.

– Många av dem har varit nära i flera trupputtagningar och en del av dem har varit med i a-landslaget tidigare, men Kristoffer Peterson har bara funnits i ungdomslandslagen, säger Janne Andersson på dagens presskonferens där truppen presenterades.

Kristoffer Olsson har gjort tre landskamper tidigare (januariturné), men nu är det första gången i det "riktiga" landslaget. För Sebastian Andersson är det lite samma läge, han har två landskamper och två mål sedan tidigare.

Olsson har imponerat på AIK:s innermittfält hela säsongen och stormar mot ett SM-guld. Nu får han även belöning i form av en landslagsplats.

Olsson själv fick beskedet av Sportexpressen efter AIK:s onsdagsträning.

– Är det sant? Nej, ni driver bara med mig, säger Olsson till tidningen.

Han fortsätter:

– Det är kul. Det var inget jag hade räknat med egentligen, men sedan har jag haft det på känn att man närmat sig. Det är jättekul och det är något man drömt om.

Olsson hade inte fått någon information innan om uttagningen.

– Jag visste inget. Absolut inte. Det kom som en chock, det är kul. Det är en jävla energi och något man kämpat för. Jag har varit med från U15-nivå till U21-landslaget. Det här är sista steget nu och nu gäller det att ta för sig och göra det bra, fortsätter han till Sportexpressen.

– Det största är att bli uttagen i A-landslaget. Sveriges bästa spelare spelar där enligt Janne Andersson. Jag måste ta in det här bara, men det kommer bli kul.

Till Svenska Fotbollförbundets hemsida utvecklar förbundskaptenen Janne Andersson om Olsson:

– Kristoffer Olsson har gjort en väldigt stark säsong i AIK, har varit med på vinterturnén innan och är lite bekant med hut vi spelar. En spelare som har gjort det väldigt bra i vårt U21-landslag tidigare och det är på något sätt logiskt att vi tar med honom här nu och så får vi titta på honom också. Det ska bli spännande.

För Sebastian Andersson har fotbollslivet fortsatt uppåt sedan han lämnade IFK. Anfallaren var bra i Kaiserslautern trots att laget åkte ur och den här säsongen har han fortsatt producera mål i 2.Bundesliga i sin nya klubb.

Om de fyra nya spelarna säger Janne Andersson vidare:

– Alla fyra har funnits med och Kristoffer Peterson har gjort en fantastisk höst i Holland. Det talar för sig själv att det är en väldigt intressant spelare.

Ken Sema och Sam Larsson är däremot inte med i den här truppen av konkurrensskäl.

– De är så klart besvikna båda två och det ska de så klart vara, säger Andersson om att bland annat Sema från Norrköping inte finns med.

Filip Helander och Robin Quaison är inte med på grund av skador. Däremot är Emil Forsberg uttagen och ska kunna vara tillgänglig trots skadebekymmer inför samlingen.

Sveriges trupp Nations League

Målvakter: Robin Olsen, Roma, Karl-Johan Johnsson, Guingamp, Kristoffer Nordfeldt, Swansea.

Backar: Mikael Lustig, Celtic, Emil Krafth, Amiens, Andreas Granqvist, Helsingborg, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, Pontus Jansson, Leeds, Ludwig Augustinsson, Werder Bremen, Martin Olsson, Swansea.

Mittfältare/anfallare: Emil Forsberg, RB Leipzig, Jimmy Durmaz, Toulouse, Sebastian Larsson, AIK, Albin Ekdal, Sampdoria, Gustav Svensson, Seattle Sounders, Oscar Hiljemark, Genoa, Marcus Rohdén, Crotone, Sebastian Andersson, Union Berlin, Kristoffer Olsson, AIK, Marcus Berg, Al Ain, John Guidetti, Alavés, Isaac Kiese Thelin, Bayer Leverkusen, Viktor Claesson, Krasnodar, Kristoffer Peterson, Heracles, Mikael Ishak, Nürnberg.

Lagen är indelade i fyra divisioner med de tolv bästa nationerna i A.

A och B har tolv lag som är indelade i fyra trelagsgrupper. C och D har 15 lag som är indelade i en trelagsgrupp och tre fyrlagsgrupper. Hemma- och bortamöten spelas mellan lagen i respektive grupp mellan september och november vartannat år.

De fyra gruppvinnarna i A-divisionen spelar slutspel med semifinaler och brons- respektive finalmatch. Det första slutspelet går i juni 2019 i något av gruppsegrarnas hemländer.

Gruppvinnarna i division B, C och D flyttas upp en division medan jumbolagen i varje grupp i division A, B och C flyttas ner.

De 16 främsta lagen som inte är kvalificerade till EM 2020 får chansen att ta en av fyra EM-platser genom ett slutspel; semifinal och final.

Nations League-gruppspelet genomförs vartannat år på hösten. Det innebär att mästerskapskval, som brukar inledas i september efter ett mästerskapsslutspel, inleds först i mars året därpå. Det kommande EM-kvalet startar därmed inte förrän i mars 2019 och spelas klart under hösten.

Sverige är i division B och i samma grupp som Ryssland och Turkiet. Sverige inledde med att förlora hemma mot Turkiet med 2–3 och möter närmast Ryssland i Kaliningrad den 11 oktober.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson

Ämnen du kan följa