Klart: Han blir lagkapten i IFK

Det har blivit naturligt under våren. Nu bekräftar IFK att Alexander Fransson kommer vara lagkapten 2019. "Det är stort för mig", säger mittfältaren.

19 mars 2019 18:33

Andreas Johansson lämnade i vintras och det har skapat en stor fråga i och runt Peking den här första delen av säsongen.

Vem ska ta över bindeln?

Vem blir ny kapten?

Alexander Fransson har haft den flest gånger i träningsmatcherna och i cupspelet.

När blir det officiellt att han också kommer vara er kapten 2019?

– Det vore klokt om vi gör det inom kort, svarar managern Jens Gustafsson på frågan.

Han medger också att det är så det kommer att bli under den fortsatta säsongen.

– Absolut, "Alle" är tillsammans med "Totte" (Christoffer Nyman) val som är självklara bärare av den symbolen i IFK. Det har verkligen kommit hem för att spela för IFK Norrköping när de haft möjligheter att göra något annat. Det är inte så att de kommit hem som sista alternativ. De har redan varit i startgroparna när vi varit redo att ta hem dem, säger Gustafsson.

Vilka egenskaper har Fransson som gör honom till en bra kapten?

– Han är en viktig symbol för Norrköping, en spelare som är uppfostrad i IFK och som många kan identifiera sig med. Det finns olika karaktärer som lagkaptener, några leder med sitt sätt att vara, några leder med sin person, här är det symbolen som jag beskrev.

Har det handlat om de två främst, Fransson och Nyman?

– Jag har inte ändrat så mycket på slutet, men inte heller uttryckt någon tydlighet kring det, men det vore märkligt om jag ändrade nu, svarar Gustafsson om valet att fortsätta ha Alexander Fransson som lagkapten.

Vad hade du för koll på honom innan han kom hem till IFK i somras?

– Dels har han varit en av de som haft en vilka att vara med oss emellanåt när han haft semester (under tiden i Basel). Sedan hade jag honom på två landslagssamlingar med det yngre U21-landslaget. Det var minst en men jag tror han var med på båda.

Att Alexander Fransson är den som representerar IFK som spelare under årets upptaktsträff som äger rum under måndagen på Clarion Hotel på Arlanda norr om Stockholm var kanske bara ytterligare ett bevis på att han skulle bli lagkapten.

Fransson säger så här om att få den rollen:

– Det är stort för mig. Framför allt som Norrköpingsson att ha bindeln hela tiden och få kalla mig lagkapten.

Då får du leva med att bli jämförd med Andreas Johansson nu.

– "Ante" hade sin roll, jag försöker skapa min egen roll. Men all cred till "Ante" som lärt mig mycket.

Hur ska en bra lagkapten vara?

– Som "Ante", haha.

– Men man ska kunna föra samman laget och kunna prata med alla. Vara den som visar vägen, säger Alexander Fransson som kom tillbaka till IFK under förra säsongen och var på andra halvan av resan som slutade i ett silver.

2019? IFK har rustat ordentligt under vintern.

– Vi har gjort några värvningar, potentialen i truppen finns där. Sedan får man se hur det utvecklar sig också, det är många nya som ska in och det var inte sett alltför bra ut i varje match på försäsongen. Sedan gjorde vi en bättre match mot Malmö nu senast och jag hoppas vi kan bibehålla det, svarar IFK Norrköpings lagkapten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson