Jordan: "Jag har en eld inom mig"

Det är en säsong som inte har blivit som Jordan Larsson tänkt sig, men det är också en säsong som kan sluta med guldfirande. I en lång intervju berättar anfallaren om elden han har inom sig, glädjen över att Helsingborg är tillbaka i allsvenskan – och om diskussionerna med pappa.

8 november 2018 19:00

LÄS MER: "Viktigt att vi ser oss som vinnare"

LÄS MER: Thern: "Jag hade verkligen en tro"

LÄS MER: Dagerstål: "Den bästa dagen i mitt liv"

Det är en grådaskig novemberdag. Småkyligt. Regnet ligger i luften.

Det är ändå med lätta steg som Jordan Larsson kliver in på caféet för en pratstund. Inte så konstigt, för på tal om ligga i luften så väntar en häftig söndag för IFK Norrköping när allsvenskan ska avgöras.s

21-åringen har funnit sig väl tillrätta socialt i Norrköping tillsammans med flickvännen.

– Det är härliga människor i stan och i klubben. Min tjej trivs också jättebra och kommer bra överens med övriga flickvänner i laget. De går på matcherna tillsammans och hittar på olika saker, säger Jordan Larsson.

Att ens flickvän trivs i staden är nog så viktigt?

– Som man brukar säga; har man en happy wife så har man ett happy life (skratt). Det underlättar mycket. Det är viktigt för mig att hon mår bra, hon gör ju en uppoffring för min skull och flyttar dit jag flyttar. I Holland hade hon det tuffare. IFK är jättebra på att styra upp så att alla tjejer får sitta tillsammans i en loge under matcherna.

Att Jordan Larsson slog igenom i tidig ålder vet ni redan. Att han anslöt till IFK Norrköping med höga förväntningar på sina axlar vet ni också. Ni har säkerligen även koll på att Jordan personligen har haft en kämpig säsong med bara ett mål, ingen 90-minutersmatch och sju starter.

– När jag kom till klubben hade jag förväntningarna att jag skulle spela, så var det ju. Jag visste om konkurrensen med de fantastiska spelarna vi har i truppen. Men nånstans fick jag ändå vibben av Jens, med tanke på intresset han hade för mig, att jag skulle spela mer, säger Jordan Larsson och fortsätter:

– Men det är sånt som händer i fotboll – oavsett vad folk säger kan man inte lita på det till hundra procent. Det kan vara folk som presterar bättre än du själv. Jag kan säga direkt att jag inte har haft min bästa säsong. Sedan har jag kanske inte haft de bästa förutsättningarna. Men folk har varit bättre än mig, därför har de spelat, så enkelt är det. Det är inget jag säger emot.

Jordan Larsson har inte låtit sig knäckas av de många minuterna på bänken. I somras bestämde han sig för att träna hårt, göra det bästa av situationen och bidra så gott han kan till truppen.

Men du har en eld inom dig – du vill så gärna ut på planen och leverera?

– Det är klart jag har en eld inom mig. Jag vill ju ut i Europa igen. Jag kom till Norrköping för att spela. Nu har jag inte fått ut det, men varje gång jag kommer in på plan – klart att jag vill visa fansen varför man kom hit.

Jordan Larssons enda mål den här säsongen innebar 3–1 hemma mot Kalmar 15 april. Då fick han jubla framför Curva Nordahl, något han gärna gör igen – flera gånger om.

– Givetvis är det tråkigt att det har blivit så här i år. Men jag är inte stressad. Jag kommer att spela för IFK Norrköping. Jag tycker ändå att jag har utvecklats och ser fram emot nästa år som jag tror blir bra både för mig och laget, säger Jordan.

Med facit i hand – hur mycket störde det röda kortet hemma mot Trelleborg i början av säsongen?

– Man ska inte överdriva och säga att det förstörde hela säsongen, för det gjorde det inte. Men just för den stunden så förstörde det. För jag missade tre matcher och andra spelare kom in och gjorde det bra och vi vann matcher. Då är det klart att Jens fortsätter med samma spelare. Om jag hade varit där ute då och gjort det bra, då hade jag kanske spelat i dag. Men alltså, man ska nog inte dra för stora växlar av det. Jag tog ett dumt beslut. Det är historia nu.

LÄS MER: IFK-fans varnas för falska biljetter

LÄS MER: Stora AIK-stödet: Guldfågeln slutsåld

LÄS MER: Så många IFK-are har biljett

Larsson må bara vara 21 år. Men han har varit på elitnivå i flera år, och lärt sig mycket genom åren. En mognadsprocess.

– Det går inte alltid som planerat. Jag kommer ihåg när jag var liten, då såg jag att en ung spelare gick till en viss klubb, då måste jag göra samma sak. När jag var barn planerade jag hur mina steg skulle bli. När man kommer ut i verkligheten inser man att det inte alltid går spikrakt uppåt. Det kan komma någon dipp här och där. Alla tar olika vägar. För min del har det varit lite speltid i Holland och här – men i slutändan tror jag stenhårt på att det kommer bli bra, säger Jordan Larsson.

På tal om olika vägar till framgång har Jordan Larsson ett lysande exempel nära till hands, i pappa Henrik Larsson. "Henke" hade ingen drömtillvaro i holländska Feyenoord innan han som 26-åringen skrev på för skotska Celtic i Glasgow. Vad som hände sen är svensk fotbollshistoria.

– Jag har det perfekta exemplet på att det inte behöver hända direkt. Och det har jag alltid varit medveten om, men sen är det klart att när man väl är i den situationen, och man har varit med i Skånelaget och pojklandslaget, att det spinner iväg lite. Jag vet också om att det kan svänga snabbt åt båda hållen. Min farsa var aldrig med i Skånelaget eller pojklandslaget, han kom med i U21 för första gången när han var 21. Sen gjorde han 30 baljor i superettan, tog upp HIF till allsvenskan och gick till Feyenoord. Sedan var det lite trubbigt där innan han kom till Celtic, säger Jordan Larsson.

Diskuterar du mycket fotboll med "Henke"?

– Absolut. Det är det största stöd jag har. Han vet hur saker och ting funkar och har varit med om mycket. Vi har en ärlig relation, om han tycker nånting så säger han det – det spelar ingen roll om jag är bra eller dålig. Vi har pratat mycket om min situation nu och hur jag ska hantera den på bästa sätt. Det har hjälpt mig mycket vilket jag är tacksam över.

Helsingborg spelar i allsvenskan nästa år, hur känner du inför det?

– Jag är jätteglad. Jag håller fortfarande på Helsingborg. Många har missförstått hela grejen om vad som hände där. Jag har aldrig haft något agg mot Helsingborg som klubb och stad. Jag är ju från staden och har varit på Olympia och kollat matcher sedan vi flyttade tillbaka dit, till och med efter. Jag älskar Helsingborg. Sedan är det klart, idioterna som tog sig in på planen, de tycker jag inte om. Men jag tror att de flesta förstår att jag inte ogillar klubben.

Lika bra som Jordan Larsson trivs i staden Norrköping, lika bra trivs han i IFK Norrköping som förening.

– Filip Dagerstål pratade alltid gott om IFK när vi träffades med pojklandslaget. Detsamma med Linus Wahlqvist i U21. Jag kan bara konstatera att det är en lika bra miljö för utveckling som de har sagt, säger Jordan.

– Vi kan bara jämföra med Holland. Där var det mest fokus på offensiven. Här i Norrköping är det en bättre helhet och ett bättre tempo på träningarna.

Har du tränat något annorlunda nu när du inte har startat matcher kontinuerligt?

– Det har jag gjort. Jag har inte löpt en massa direkt, men vi har hög intensitet på träningarna som ger en bra grund. Och dagen efter match, när startelva-spelarna kör rehab, så kör vi andra ett ganska hårt pass. I Holland kunde dagen efter match innebära att man körde någon avslutningsövning, lite spel och så var det klart. Det är klart att det är ett eget ansvar, men det är skönt som i IFK där det drivs på.

2 april vann IFK Norrköping den allsvenska premiären med 2–1 mot Brommapojkarna. Söndagen 11 november spelas den sista omgången som innebär bortamatch mot Häcken för IFK:s del. Av sju månaders kamp återstår 90 intensiva minuter, plus tillägg.

Förutsättningarna är enkla för att Jordan Larsson ska bli svensk mästare: tre poäng till IFK och noll poäng till AIK som möter Kalmar borta.

– Jag såg AIK-Sundsvall så klart. Det var väldigt pirrigt. AIK hade ju hyfsat med lägen om jag säger så med skott i stolpen och ribban. De ska ju vinna en sån match egentligen, AIK är ett bättre lag. Skönt att det blev 0–0 och att det lever in i sista omgången. AIK hade nog förväntat sig att fira guld på hemmaplan inför 50 000 i publiken, säger Jordan Larsson.

Har du tackat William Eskelinen i Sundsvallskassen?

– Haha, nej, jag borde kanske ha gjort det. Han var riktigt bra.

Hur tänker du inför avslutningen?

– För vår del handlar det bara om att fokusera på vårt. Vi måste vinna för att ha chans och kan inte styra den andra matchen. Det ska bli en häftig match att vara delaktig i, det är såna här matcher man vill spela.

Och så får ni "hemmaplan" med tusentals IFK-supportrar på plats.

– Det är fantastiskt. Jag hoppas att vi kan ge dem vad de har kommit dit för.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis

Ämnen du kan följa