IFK-backen: "Var den bästa dagen i livet"

Han tog guld redan 2015. Filip Dagerstål upplever det gärna igen. "Det var bästa dagen i livet", säger IFK-backen.

8 november 2018 15:00

LÄS MER: IFK-fans varnas för falska biljetter

LÄS MER: "Viktigt att vi ser oss som vinnare"

LÄS MER: Thern: "Jag hade verkligen en tro"

Nu står han där igen. Inför en bortamatch där det finns ett SM-guld i potten. För tre år sedan var Filip Dagerstål med ner till Malmö men inte i truppen. Det blev totalt sex allsvenska matcher (fyra från start) under den säsongen som slutade med ett guld senast.

– Det var inte lika många matcher som det blivit nu på slutet, men jag var ändå hyfsat ung då. 18 år. Jag fick vara med i alla fall, spelade en del matcher och fick känna på det. Det var mitt första riktiga år som seniorspelare och jag känner ändå att jag bidrog lite, säger Dagerstål.

På väggen i korridoren under stora läktaren på Östgötaporten hänger en bild från då. Där står Dagerstål längst uppe till vänster med en blomsterkvast i handen och ett firande lag runt omkring sig på Swedbank Stadion.

Vad skulle det betyda för dig som Norrköpingskille att få uppleva det igen?

– Det skulle vara sjukt häftigt såklart. Det är bästa dagen i livet. Det är det man spelar för. Jag vet senast på Tyska torget hur mäktigt det var, man vill stå där igen och få uppleva det med hela stan, svarar Dagerstål och fortsätter:

– Jag tycker att vi har gjort en otroligt stark säsong, men det är klart att vi kommer bli besvikna om det inte går vägen på söndag.

Det är viktigt för er att ändå känna att ni gjort det bra i år?

– Det tycker jag, vi ska vara stolta över det vi gjort. Vi är minst topp-två i Sverige. Sedan siktar vi på att vinna såklart, men vi har det inte i våra egna händer. Vi kommer göra allt vi kan i vår match i alla fall.

LÄS MER: Stora AIK-stödet: Guldfågeln slutsåld

LÄS MER: Så många IFK-are har biljett

Skulle det räcka hela vägen även den här gången kommer Filip Dagerstål ha lite fler matcher på sitt cv än han hade senast det blev ett guldfirande.

I år har han spelar 23 matcher, varav 19 där han tillhört startelvan.

– Nu är jag inne lite mer och bidrar. Men jag vet inte vilket som skulle smälla högst i så fall. SM-guld som SM-guld om det blir så. Men jag kommer inte säga att vi kommer vinna guld heller för, som sagt, vi har det inte i våra egna händer. Vi kommer göra det vi kan med det vi kan påverka.

Att AIK är två poäng före talar givetvis för dem, men vad talar för er på söndag?

– De sitter i förarsätet, det får vi säga, men vi har visat på slutet att vi är mentalt starka och kanske blir det så att det sätter sig lite i huvudet när de kunnat avgöra på slutet men inte lyckats.

Samtidigt möter ni ett Häcken som inte förlorat hemma än i år.

– Exakt, men AIK hade inte förlorat när de mötte oss heller ...

Hur mycket kommer ni peppa Kalmar så de hjälper er i deras match?

–Jag har några grabbar i laget som jag känner där, så jag får försöka prata med dem lite. Kalmar är skickligt, allt kan hända. Och vi går in i vår match (Häcken) med höga huvuden. Alla sa att det var klart för ett tag sedan, nu lever det i sista omgången.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson