IFK-backen: "En bättre spelare nu"

Tillbaka i Norrköping med massor av ny erfarenhet. "Jag känner att jag är en av de spelarna som kan spela alla minuter här också", säger IFK-backen Alfons Sampsted.

10 januari 2019 07:00

När kylan bet i kinderna och mössorna drogs ner ännu mer över pannorna var inte Alfons Sampsted särskilt besvärad.

– Det är ändå inte som på Island, säger han med ett leende efter IFK:s onsdagspass.

20-åringen är tillbaka på Östgötaporten efter höstens utlåning och efterföljande semester.

– Jag var hemma nästan hela december. Jag åkte till London en gång men annars har jag bara varit hemma med familj och vänner, säger Sampsted om sin ledighet.

Han fick värdefull erfarenhet i superettan med Landskrona dit han var utlånad under andra halvan av 2018. Han fick mycket lovord där, samtidigt som laget hade det tufft och åkte ur.

– Det gick inte så bra för laget, men för mig var det absolut rätt beslut. Jag fick spela alla minuter och fick en stor roll. Jag känner mig som en bättre spelare nu, säger Sampsted.

Du behövde speltid?

– Ja, och det är också viktigt att komma tillbaka med den erfarenheten i ryggen, jag känner att jag är en av de spelarna som kan spela alla minuter här också.

I Landskrona fick han agera lite av varje när det gäller de mer defensiva positionerna. Han var mittback, högerback, höger wingback – och till och med vänsterback.

– Jag fick spela på ganska många positioner, det berodde på vilket spelsystem vi hade.

I IFK Norrköping ser han sig dock främst som en utmanare på högerkanten, där det kanske framför allt handlar om en konkurrens med Ian Smith och Erik Lindell som också är tillbaka efter utlåning (Degerfors).

– Jag känner mig jättebra som höger wingback. Det gjorde jag i somras också och just nu är det där jag konkurrerar.

Och nu vill du vara kvar här?

– Jag vill det, jag trivs bra här. Det är ett jättebra lag och jag vill få spela. Det är mitt mål 2019, att få spela så mycket som möjligt här.

Alfons Sampsted har nu fått ytterligare ett par nya isländska kollegor i truppen i unga Oliver Stefansson och Isak Bergmann Johannesson. Gudmundur Thorarinsson kompletterar kvartetten just nu, medan Arnór Sigurdsson gör succé på annat håll.

Sampsteds kompis har inte direkt varit anonym på slutet när han gjort succé i CSKA Moskva och gjort mål mot storheter som Real Madrid och Roma.

– Jag följer honom ganska mycket, vi snackar nästan varje dag. Jag försöker absolut göra samma grej, men han är anfallare och jag försvarare. I grunden är det ändå samma sak.

Såg du att han hade den här nivån i sig när han var här?

– Absolut, man kan säga att han har en skicklighet och en spelstil som fungerar jättebra i vissa lag och han hittade ett lag där han fick visa att han kan spela på en sådan här hög nivå.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson