Hunt om succéliraren: "Så är avtalet upplagt"

Sead Haksabanovic imponerar i allsvenskan. Han är i IFK på lån just nu. Skulle klubben kunna ha råd att köpa loss honom? "Det är svårt att spekulera i nu", säger ordföranden Peter Hunt.

22 september 2019 21:00

Utvecklingen har tagit fart rejält efter en tung vår. Sead Haksabanovic lånades på 18 månader från West Ham och var ett av allsvenskans allra hetaste nyförvärv när han presenterades i vintras.

Det började sådär.

Lite stukad av en tuff proffstid (West Ham och en låneperiod i spanska Malaga) utomlands tog det sin tid för Haksabanovic att komma in i allt. Under sommaren har han dock varvat upp mer och mer och nu har han visat bra form länge.

Tre mål och sju assist har kommit från lånet från Premier League-klubben hittills.

– Det är skojigt för Sead. Det är en fantastiskt fin spelare som har jobbat stenhårt och aldrig hängt med huvudet trots att det gick lite tungt i början. Just nu är han i en fantastiskt bra form, säger IFK:s ordförande Peter Hunt.

Enligt det låneavtal som finns kommer Sead Haksabanovic i ursprungsläget att vara i IFK fram till och med kommande sommar. Halva säsongen 2020 alltså. Frågan är om IFK skulle ha någon möjlighet att innan dess köpa loss honom med tanke på hur han presterar just nu – och med tanke på att West Ham betalade någonstans i närheten av 35 miljoner kronor när han värvades från Halmstad 2017.

Vore det ens rimligt att försöka med?

– Jag kan inte svara på det, han är här på lån och har ytterligare ett halvår kvar på det efter den här säsongen. Det är svårt att spekulera i nu. Det jag kan säga är att vi gör allt som står i vår makt för att han ska vara här så länge som det är möjligt.

Har ni undersökt möjligheterna någonting med West Ham?

– Vi har inte den dialogen igång, han har bara varit här tre fjärdedels säsong än så länge, så det är lite för tidigt. Vi får försöka väga in en helhet, men tittar vi på vad han kostade när han gick dit är det helt andra belopp än vad vi har möjlighet till. Med det sagt vet vi inte hur det ser ut idag. Sead är fortfarande bara 20 år och har hela sin karriär framför sig, han skulle kunna må bra av att vara kvar här ett tag till. Det handlar även om vad han själv vill.

Som låneavtalet är utformat skulle West Ham även kunna plocka tillbaka Sead Haksabanovic redan i vinter, efter den här säsongen. Antingen för att man vill ge honom chansen i den egna klubben eller om det dyker upp bud från en tredje part.

– Så är avtalet upplagt. Sedan vet vi inte riktigt, vi får se vad som händer då. Det är inte det enda alternativet att han går tillbaka till West Ham i så fall, säger Peter Hunt om en av allsvenskans allra hetaste spelare just nu.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson