Hadenius: "En annan typ av fotboll"

Fotbollslivet tog en oväntad vändning. Den här våren är Andreas Hadenius proffs i skotska ligan. "Det är tuff fotboll, vilket jag tycker om", säger han.

19 februari 2019 11:00

Från IFK till Halmstad, men i superettaklubben blev det inte så mycket speltid förra säsongen. Men det hindrade inte skotska Dundee FC från att ha ögonen på 27-åringen.

Klubben bjöd över honom.

Och efter det gick det snabbt med en utlåning till och med den siste juni.

– Jag var här och testade först, och sedan var jag tillbaka efter några dagar, berättar Hadenius.

Han har spelat tre matcher som central mittfältare i det skotska bottenlaget som inte har förlorat någon av dem. Senast mot Livingstone blev han utbytt tidigt i andra halvleken när laget sedan vände.

– Jag har fått tre starter på rad nu sedan jag kom hit och med lite flyt kunde vi ha haft nio poäng på de matcherna. Första åkte vi på ett mål på övertid, andra missade vi en straff och så vann vi senast, berättar Hadenius efter att laget kört sitt måndagspass.

Han trivs i sin nya miljö.

– Det är tuff fotboll, vilket jag tycker om. Nu vet jag inte hur det sett ut innan men vi var ganska många nya spelare som kom in ungefär samtidigt och nu har vi stått upp bra.

Den skotska ligan kommer delas upp framöver där Dundee FC lär få spela i nedflyttningsserien senare i vår.

Hur skulle du beskriva nivån på fotbollen där?

– Det är väldigt svårt att säga, det är lite annan typ av fotboll. Det smäller mer och är inte så inriktat på possession. Nu möter vi Rangers om två matcher och de ska ju vara bra så jag får se lite mer då.

Han är värvad som mittfältare och har kommit in i det skotska fotbollslivet på ett bra sätt. Med tanke på att han hade en ganska tuff säsong ifjol kom möjligheten att bli utlandsproffs lite oväntat för Hadenius.

– Klart att man blev lite förvånad, när ett lag som inte ens finns i Sverige hade haft ögonen på en.

Är det en dröm att få en sådan här chans?

– Nja, det vet jag inte. Nu är det häftigt och jättekul. Jag är glad att vara här. Det är en ny vardag, så kan man säga om det.

Han har kontrakt med Halmstad två säsonger till. Om det inte blir någon förlängning efter utlåningen ska Andreas Hadenius, som bland annat var med i IFK:s guldtrupp 2015 och lämnade stan efter 2017, tillbaka till superettaklubben i sommar.

Från sin nya tillvaro har han full koll även på vad som händer i hans gamla hemstad.

Han tycker IFK inlett våren bra.

– Jag kollar så mycket jag kan. De har en väldigt spännande trupp, konstaterar Dundee FC-spelaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson