Förre IFK:aren tillbaka – i Danmark

Jumbo i danska ligan. Nu får Vendsyssel förstärkning – av förre IFK-anfallaren Alhaji Kamara.

19 februari 2019 14:48

Han var med när IFK vann SM-guld 2015 men på våren därefter uppdagades det medfödda hjärtfelet som gjorde att Alhaji Kamara inte tilläts spela fotboll.

Men i USA fick han en delvis annan bedömning av läkare och tilläts spela för DC United i MLS. Därefter har han också tillhört Taawoun i Saudiarabien och Sheriff i Moldavien.

Men nu är alltså Kamara tillbaka i den skandinaviska fotbollen när han skrivit på för den danska superliga-jumbon Vendsyssel.

– Jag är glad och ser fram emot att träffa mina nya lagkamrater. Jag har tidigare spelat i Sverige, så jag känner till skandinavisk fotboll och vet att den danska ligan är stark med några bra lag som vill spela fotboll. Jag hoppas att jag kan hjälpa laget genom att göra mål. Jag jobbar hårt, är en lagspelare och ser verkligen fram emot att hjälpa klubben att stanna kvar i Superligan, säger Kamara till klubbens hemsida.

När Alhaji Kamara fortfarande var klubblös sa IFK-ordföranden Peter Hunt så här till Kamraterna angående att han kan spela i Europa igen, trots Uefas medicinska bedömning när anfallaren tillhörde IFK (frågan gällde om han kan vara aktuell igen för Peking i framtiden):

– Uefa hade ett klart medicinskt ställningstagande. Det var ett hjärtfel, en stor risk. Därmed är saken för oss utagerad. Det innebär ju att vi aldrig kan ta på vårt ansvar att bara blunda för den medicinska kompetens som finns inom Uefa. Så det raka svaret är: Tyvärr, det kommer inte att inträffa.

Sporten har kollat med IFK:s idrottsskadeterapeut Dale Reese om han kan förklara hur Kamara kan spela för en dansk klubb efter det konstaterade hjärtfelet som stoppade honom i IFK.

"Nej, det kan jag inte", skriver han i ett sms.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Gustafson