IFK spelade för fortsatt guldkamp och BP för sin allsvenska existens.

Gästerna satte upp ett rejält tryck från start på Grimsta IP och BP var knappt över halva planen den första halvtimmen.

IFK – med två tydliga boxspelare i Simon Skrabb och Kalle Holmberg i den nya korrigeringen – såg ut att ha både den största viljan och kunnandet även om det inte regnade målchanser.

Alexander Fransson och Simon Therns tunga distansskot vållade vissa problem för Nikola Petric.

Det var dock ännu farligare när Tim Söderström stack emellan med ett friläge som gick strax utanför IFK:s stolpe.

Båda lagen behövde en seger – och efter paus öppnade spelet upp sig mer.

Målskyttet också.

Artikelbild

Efter en kvart prickade David Moberg Karlsson vänsterstolpen och på returen vred Gudmundur Thórarinsson in returen i det lediga högerhörnet.

– Moberg är jättebra i de lägena och man borde ha kommit oftare in i boxen för att fylla på och ta returen. Jag kände det innan han tog skottet att jag får följa med in. Skönt att jag lyckades ta returen. Jag fick en bra träff på bollen och fick ner den i hörnet, beskrev "Gudi" när han kom ut med en pizzakartong i handen från omklädningsrummet.

Det visade sig bli enda målet, även om IFK kom undan med blotta förskräckelsen.

BP fick till en rejäl slutforcering och både Jack Lahne och Erik Figueroa var ytterst nära mål.

Bollen dansade på Isak Petterssons mållinje i slutminuterna och han tvingades till en limning nere vid stolproten.

Men IFK höll tätt och såg till att sätta ny press på AIK, som möter Östersund borta under torsdagen, i guldstriden.

– Vi kan inte göra mycket annat än vårt jobb, och det gjorde vi i dag. De har en tuff bortamatch i morgon och jag hoppas att Ian Burchnall och compani kan göra oss en tjänst där. Jag känner till honom eftersom han var min tränare i Sarpsborg. Jag pratade med honom efter sista matchen och sa till honom att de måste ta lite poäng av AIK, sa Thórarinsson innan han fick ut till bussen.

Managern Jens Gustafsson var inte nöd med prestationen men tog emot tre poäng ändå. En säkrad topp tre-placering värderade han riktigt högt.

– Att vi har gjort klart med en Europaplats är en alldeles enastående prestation av alla som har haft del i det, sa Gustafsson på presskonferensen.

Eventuella guldspekulationer rann av honom ännu en gång.

– Jag är dålig på att räkna men vet att spelarna håller på. Vi ville vända trenden i år och det har vi lyckats med, vi diskuterar inte mer än så, sa han.