IFK-truppen kommer träna fram till torsdag den här veckan. Sedan väntar lite semester för spelare och ledare – även om det kommer innebära individuell träning också.

– Det är beroende på var man är i karriären och vad man behöver. Efter torsdag behöver man få vara lite ledig, det gäller egentligen alla. Därefter är vår uppfattning att alla ska förbättra sin fysiska förmåga så att vi på så sätt kan ägna oss åt att bli bättre fotbollsspelare när vi träffas igen. Tiden är förbi när vi kommer tillbaka efter nyår och först då ska komma i fysisk form, säger Jens Gustafsson.

Det kommer handla om både individuella program, och chansen till tre fyspass i veckan i december tillsammans med Jonas Hellberg för de som är kvar i stan.

Parallellt börjar det som kallas silly season där klubben både kan värva och tappa spelare.

Vad förväntar du dig kommer hända?

– Det är oerhört svårt att veta.

Om du får önska?

– Dels att vi behåller så mycket som möjligt av de som finns här. Och att vi ser till att få in ännu mer kvalité i spelartruppen. Vi behöver justera konkurrenssituationen på ett balanserat sätt så att den triggar utvecklingen. Det kommer göra att vi blir bättre som lag.

Ni behöver samtidigt ha en bred trupp för Europa?

– Ja, det är en väldigt central del att kunna ge det en rejäl chans nästa år och också ett besked om att vi kommer satsa för att det ska bli så. Då kan vi inte sälja eller bli av med för många spelare.

Jobbet är numera långsiktigt, att planera något transferfönster framåt hela tiden för att ändå ligga i fas för att man eventuellt kan sälja någon spelare på vägen.

Har du klart för dig vilka spelare alternativt spelartyper du vill ha in?

– Ja, men det är lite olika kategorier. Jag skulle säga att vi behöver spelare på varje position men de kan vara i olika delar av sin karriär. Några kan potentiellt bli bra om två år och några ska kunna leverera direkt. Så behöver vi resonera med tanke på hur historien varit där det går ganska snabbt.

Ni har haft tre spelare på lån i superettan, Erik Lindell, Pontus Almqvist och Alfons Sampsted, vad händer med dem?

– Det är lite tidigt att svara på, men vi har kontrakt med Erik, med Pontus och med Alfons också kommande år. Sedan är det beroende av det jag sa med truppsammansättningen och vad som är bäst för varje spelares utveckling.

Att Carl Björk flyttas upp från Sylvia är klart.

Kan det bli fler därifrån?

– Det kan bli så.

Klubben jobbar samtidigt med försäsongsupplägget för 2019, även om det inte är lika mycket att planera för numera. Svenska cupen ligger där den ligger och IFK går in i ett gruppspel där man får AFC Eskilstuna i sin grupp. De andra två motståndarna kommer lottas fram.

Beroende på hur långt IFK går där kan det bli några övriga träningsmatcher. Och så blir det ett läger i Portugal även i vinter.

Kommer ni spela Atlantic Cup i år igen när ni är där?

– Att vi ska till Portugal är egentligen det jag vet än så länge. Vi har valt att skräddarsy ett läger på ett annat sätt än tidigare för vi var inte så jättenöjda med lägret förra året. Varken med träningsplan eller matchkvalité. Därför har vi valt att hitta nya möjligheter. Vi har kanonmöjligheter att bli bättre här hemma, då kan vi inte åka till Portugal till förutsättningar som är sämre.