"De är inte bästa vänner..."

Eric Smith har tillhört KAA Gent i över tre månader. Om ungefär tre veckor hoppas han vara redo för matchspel i klubben där otaliga allsvenska exporter har misslyckats.

25 september 2018 07:00

LÄS MER: Smith hoppas kunna bruta trenden

LÄS MER: "Tyckte det kändes seriöst"

LÄS MER: Här presenteras Smith hos nya klubben

Eric Smith gjorde en finfin vårsäsong på IFK Norrköpings mittfält och såldes i slutet av juni till belgiska Gent. 21-åringen flyttade dock skadad – och kan först nu blicka framåt mot sin debut som utlandsproffs. Han fick nämligen en bakslag i comebacken.

– Det var för en vecka sedan jag gjorde första träningen, men då blev hälsenan lite överbelastad eftersom den inte varit igång på ett tag. Jag hoppas att allt håller ihop på torsdag så att jag kan komma igång igen, säger Eric Smith.

Hur har första tiden i Belgien varit rent allmänt?

– Det är många som säger att de knappt vet var på kartan det ligger (skratt). Men både jag och frugan tycker att vi har kommit till en härlig stad. En fin stad med många äldre byggnader.

Vad är känslan kring truppen?

– Det är väldigt många och bra spelare här. Konkurrensen är tuff. Men det visste jag om innan. Jag vet ju vad som har hänt här innan, men jag har en bra dialog med tränaren och presidenten här. Jag känner att tränaren tror på mig. Jag måste dock göra bra ifrån mig när jag väl får chansen.

Erik Johansson, Jacob Rinne, Anders Christiansen, Magnus Eriksson och före detta IFK-spelarna Tesfaldet Tekie och Emir Kujovic är allsvenska spelare som tidigare har hamnat i Gents frysbox.

Det skrämmer inte Eric Smith.

– Någon gång måste det ju lyckas för någon tänker jag (skratt). Det är klart att jag har haft det där i bakhuvudet. Men i och med att Gent fortfarande ville köpa mig fast jag blev skadad, så känns klubben väldigt seriös. De har varit väldigt tydliga mot mig med allting, säger han.

En sak man ofta hör från nyblivna svenska utlandsproffs är att det är ett hårdare klimat på kontinenten. Smith skriver under på det.

– Så är det ju. Det blir ju lätt så att de från samma länder blir kopplade till varandra. Sedan är det så att folk tänker på sig själva. De vill få fram sitt varumärke så bra det bara går. Och det är lite annorlunda mellan folk som har samma position – de är inte bästa vänner kan man säga lite snällt, säger Eric Smith.

Vad tror du om chanserna om att etablera dig i startelvan när du är fit for fight?

– Som sagt, konkurrensen är tuff. En av killarna jag konkurrerar med blev uttagen till Belgiens landslag nyligen. Jag måste tro på det jag gör och inte springa runt och tänka på vad de andra på min position gör.

När tror du att du kan spela match igen?

– Jag behöver nog två-tre veckor innan jag kan konkurrera på riktigt.

Eric Smith har sett alla Gents ligamatcher hittills. Laget ligger femma i tabellen efter två raka förluster.

– Det är lite stressat i laget efter förlusterna. Tempot här är mycket högre än i allsvenskan, så det gäller att jag anpassar mig till det. Kraven inom Gent är att vi ska vinna alla matcher – oavsett vilka vi möter, säger Eric.

IFK Norrköpings matcher har Smith också tagit del av.

– Jag kollar varje match kan jag säga. Det var en jäkla skitmatch mellan Hammarby och AIK, Hammarby hade lite otur. Men man får se det ljusa i det att Norrköping har sett bra ut på slutet, matchen mot AIK var fantastiskt, säger den tidigare backen och mittfältaren om sitt förra lag.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Kenny Wiis

Ämnen du kan följa