Krönika 2018 var herrarnas VM-år i fotboll. En kvartsfinalplats för Sverige var klart bättre än förväntat. 2019 kan bli damernas VM-år. Lottningen, som ägde rum i fredags i Paris, gav Sverige klart bra förutsättningar att nå minst en kvartsfinalplats.

Sverige lottades mot just USA i OS-gruppspelet 2016. Året efter möttes vi sedan också i VM-kvartsfinalen där Sverige vann efter straffar.

Men det var bråket efter matchen som fick de stora rubrikerna. Och framförallt då USA:s målvakt Hope Solo som tyckte vår taktik var alldeles för defensiv och kallade oss till och med ”fegisar”.

Sveriges nye förbundskapten Peter Gerhardsson hoppas att Sverige ska fixa segrar mot de övriga länderna gruppen, Chile och Thailand, innan vi stöter på just USA den 20 juni i Le Havre.

– Jag vet inte riktigt om det är vi eller USA som är ute efter revansch. Det är en ny match med nya spelare och jag är ny förbundskapten. Vi får se hur vi lägger upp taktiken, men vi har många spelare i vårt lag som har bra självförtroende. Jag är inte säker på att det finns de revanschkänslorna varken hos oss eller USA. Vad jag vet är att USA är rankade etta i världen, sa Peter efter lottningen i fredags.

Fifa gav för övrigt ut en ny rankinglista i förra veckan och här hamnar Sverige på en niondeplats. För tio år sedan låg vi fyra. Så låg ranking som nia har vi inte haft på massor av år och detta trots att vi i dag har minst halva det blågula landslaget ute bland proffsklubbarna i Europa.

Även individuellt har vi tappat. För när den brittiska tidningen The Guardian i veckan presenterade en omröstning bland 72 experter från hela världen hamnar Sveriges lagkapten, Nilla Fischer, först på 26:e plats. Därefter hittar vi Caroline Seger på en 80:e plats!

Skulle vi dock klara av Chile och Thailand i gruppspelet behöver vi inte besegra USA utan då väntar åttondelsfinal, troligen mot Kina eller Spanien, lag som vi besegrat tidigare. Blir Sverige tvåa så hamnar vi enligt Fifas rankingträd nämligen på den lättaste sidan där Frankrike, värdnationen, placerades in direkt vilket man alltid kan diskutera rättvisan i.

Trots att vi inte har kvar Pia Sundhage som förbundskapten så finns hon med i SvFF:s verksamhet (tränar yngre landslag) och det bör innebära att Peter Gerhardsson kommer att få all nödvändig information från en insatt källa.

För i USA:s lag kan en av damfotbollens mest omskrivna spelare, Hope Solo, att vakta målet. Hope har hunnit bli 37 år men räknar ändå att vara med även 2019 i USA-truppen.

Ni kommer kanske ihåg vad som hände 2016? VM-kvartsfinalen gick till straffar och när den avgörande straffen skulle skjutas började Hope fiffla med sina handskar för att psyka den svenska straffskytten Lisa Dahlqvist. Lisa darrade dock inte utan sköt Sverige vidare till semifinal mot Brasilien.

Detta samtidigt som Hope Solo gick ut i media och kritiserade (läs tidigare i artikeln). Det kostade henne sex månaders avstängning, vilket hon kommenterade på följande sätt:

– Förbundet har förstört hela min karriär. I 17 år har jag dedikerat mitt liv åt det amerikanska damlandslaget och gjort jobbet som en professionell idrottare på det enda sättet jag känner till – med passion, envishet och obeveklig hängivenhet för att bli den bästa målvakten i världen.

Avstängningen efter OS var dock tredje gången förbundet stängt av den kontroversiella målvakten. Redan 2007, i samband med VM i Kina, blev hon straffad sedan hon dels plockat med sig askan efter sin avlidne far och strött ut den i straffområdet, dels att hon efter att ha blivit petad av Briana Scurry (som släppte in fyra mål mot Brasilien så det var tack och adjö för USA) sagt följande:

– För mig är det ingen tvekan om att jag hade räddat de där bollarna…

2014 hamnade hon också i blåsväder, nu för att ha misshandlat sin halvsyster och systerson. Fallet lades dock ner men veckan efter stoppade polisen Hope och hennes man, Jerramy Stevens, för rattfylleri. Trots att Hope enbart var passagerare blev det amerikanska förbundet dom – avstängning i 30 dagar.

Efter OS-avstängningen 2016 har Hope inte figurerat i landslagsmålet men siktar på att finnas med mellan stolparna i VM 2019 i Frankrike. Om nu förbundet vill ha det så, Hope Solo har nämligen stämt sitt eget förbund då hon i en intervju med Washington Post krävt att lönediskriminering mellan dam- och herrlandslagen ska försvinna.

Kanske Hopes chanser att vakta målet i Frankrike försvinner om hon vinner målet mot det amerikanska fotbollförbundet.