Det blev jogging vid Motala Ström och lite lättare rehabträning på gymmet. För att återhämta kroppen efter den kalla kvällen på Östgötaporten.

– Det var lite kallt, musklerna blev lite stela. Man är van vid det. Så här är vädret åtta månader om året på Island, till och med kallare och det blåser lite mer. Det har jag absolut inga problem med. Jag kan springa 90 minuter utan några problem.

Den 26-årige islänningen är en av lagets absolut hetaste spelare i det intensiva guldracet. Nu ska han samla kraft inför onsdagsmatchen mot Brommapojkarna.

Artikelbild

– Det känns bra. Tre matcher kvar och vi sätter press på AIK.

På Östgötaporten gjorde han kanske sin bästa match i år. "Gudi" var inblandad i tre av målen. Vid tvåan spelade han till Simon Skrabb som serverade Kalle Holmberg.

Det var Thorarinsson som ordnade straffen till trean.

– En jättehärlig passning från Skrabb. Otroligt fint. Jag gillar när vi vågar göra såna saker. Det är oförväntat och jobbigt för motståndarna. Det var en klar straff. Han tog tag i mig bakifrån. Ett bra beslut av domaren. Jag är inte den som slänger mig.

Artikelbild

Han var även bakom Simon Therns avslutande drömmål.

– Det var ett härligt lagspel innan. Det var ett magiskt skott av Thern. Ett klassmål. Han tränade inte på hela veckan för att få oss att säga hur viktigt han är, sa "Gudi" med ett skratt.

Artikelbild

Den här säsongen flyttades "Gudi" ut från en central roll på mittfältet till en ovan position på vänsterkanten, med stort ansvar bakåt och förväntningar om att vara kreativ framåt.

– Exakt. Det är jättemycket jobb. Man får springa kopiöst. Det är så det känns. När vi inte har bollen ska man komma ner och hjälpa, stänga ytor så de inte får inläggslägen och offensivt har man stort ansvar att hjälpa till och skapa bra lägen och inspel.

– Det blir mycket löpning i hög fart. Det är det som är annorlunda mot att spela inne på mitten, där blir rörelsen mera i samma tempo.

Älskar du löpning?

– Inte älskar, men jag har alltid kunnat löpa mycket. Jag vill helst ha bollen och lira. Hitta sköna kombinationer. Det blir inte lika mycket av det där ute som på mittfältet. Då har man mycket mer boll.

– De känner mig här och vet att jag gillar att hålla i bollen och spela lite kvadrat.

Han har vuxit in allt mer i den nya rollen.

– Det är en ny grej. Man lär sig mycket, speciellt defensivt. Jag är absolut säker på att jag hade gjort det minst lika bra på mittfältet. Jag fick ta den rollen för lagets skull och gör mitt bästa. Jag har alltid varit bollsäker, men var lite bekymrad om jag skulle klara det defensiva.

Han ser inte att han gynnats av att få visa sin klass på den nya positionen, utan mer att få lära en annorlunda uppgift och fått förståelse.

Är ambitionen att komma tillbaka till centrala mittfältet?

– Ehh, ambitionen är väl att ta en dag i taget och jobba så bra man kan. Jag tänker faktiskt inte så mycket på det, verkligen, utan på att vi har tre viktiga matcher kvar.

"Gudi" var med i den isländska A-landslagstruppen vid förlusterna i Nations League mot Belgien och Spanien. I november väntar nya matcher för Erik Hamréns gäng. Belgien borta.

– Ja, det är verkligen dags. Jag känner mig i toppform och har spelat alla minuter här. Jag hoppas verkligen att jag får chansen att visa mig och jag ska ta vara på det när chansen kommer. Klart att jag vill representera mitt land, det är den största äran man kan få som fotbollspelare.

Under semestern efter den allsvenska avslutningen ska han åka hem till Island.

– Jag har inte varit hemma sedan i somras, så jag börjar sakna kompisarna och familjen. Jag gillar ju också att spela musik.

Något mer framträdande i den isländska melodifestivalen blir det inte nu.

– Nej, jag ska inte vara med där. Det var en polare som skickade in låtarna då, vi hittade ingen annan som kunde sjunga låten. Han ringde mig och frågade för en vecka sedan. Jag sa nej tack. Jag gör musik för mig själv, att skriva musik och jobba i studion, något annorlunda från bara fotboll. Om folk vill lyssna blir jag jätteglad. Jag hoppas en dag i framtiden att få ha en konsert hemma med bara mina låtar. Det är drömmen.

Han räknar inte med att resa till Ryssland för att hälsa på Arnór Sigurdsson och Jón Gudni Fjóluson, utan tror snarare att de får ses på Island.