"Det tar emot, men måste tyvärr tacka nej till VM i år. Min knäskada som jag dragits med senaste 5–6 månaderna sätter stopp", skriver Henrik Lundqvist på Twitter.

"Ska träffa läkare i veckan för en injektion och sedan blir det rehab närmsta 4 veckorna. Hoppas på en ny chans", fortsätter den svenske stjärnmålvakten som haft en tuff säsong i NHL.

Hans lag NY Rangers blev tidigt avsågat i tabellen och valde att byta bort flera av sina stjärnor för att istället bygga upp ett nytt lag.

Efter grundseriens slut lovade Henrik Lundqvist att ge förbundskapten Rikard Grönborg besked efter några veckors betänketid och nu kommer beslutet.

Henrik Lundqvist kom till VM i fjol och var en bidragande orsak till det svenska guldet. En avgörande faktor då var chansen att få spela tillsammans med tvillingbrodern Joel.

Joel Lundqvist har redan tackat nej till årets VM, bland annat på grund av skada.

Även Anton Forsberg tackar nej till VM, uppger Viasat Sport.

Den tidigare Modo-målvakten spelade 35 matcher för sitt Chicago i NHL under säsongen.

Henrik Lundqvist och Anton Forsberg är bara två i raden av svenska målvakter som tackat nej till VM. Bland annat har även Vancouvers Jacob Markström, Buffalos Robin Lehner, New Jerseys Eddie Läck och OS-målvakten Jhonas Enroth, som tillbringat säsongen i KHL, lämnat återbud.

Ishockey-VM avgörs i Danmark 4–20 maj.