Hemmaplan och rutin Europas vapen i Solheim

USA är favorit till att ta tredje raka segern i Solheim Cup.

Men Europa har fördel av hemmaplan – och mer rutin.

Förhoppningsvis kan vi dra nytta av det, säger Anna Nordqvist.

10 september 2019 16:50

Den svenska stjärnan har en tjock mössa på huvudet när hon kliver av sista greenen efter tisdagens träningsrunda inför Solheim Cup. Det blåser en hel del och gräset är blött efter mycket regn de senaste dagarna. Typiskt skotska väderförhållanden alltså – och det tror Nordqvist kan bli en fördel för Europa när golfklassikern inleds på Gleneagles på fredag.

Vädret gynnar väl Europa. Jag tror inte att USA alltid har den bästa attityden när det blir lite sämre förhållanden. Man märker det lite på deras "spirit", säger Nordqvist till TT.

Återbud från Lewis

Hon ser också en fördel i att Europa bara har tre debutanter i laget, medan USA har dubbelt så många efter ett sent återbud från rutinerade och ryggskadade Stacy Lewis.

De har väldigt många rookies och det är klart att det betyder mycket, säger Nordqvist inför det som blir hennes sjätte raka Solheim Cup sedan debuten 2009.

För Europalagets andra svenska, Caroline Hedwall, innebär drabbningen på Gleneagles däremot comeback efter att ha missat det senaste mötet i USA för två år sedan.

När Europa tog sin hittills enda bortaseger (2013) blev Hedwall historisk genom att vinna alla sina fem matcher. Den här veckan spelar hon Solheim Cup för fjärde gången.

Amerikanskorna är väl favoriter på papperet, men vi har en väldigt stark lagsammanhållning och där tror jag att vi slår dem, säger hon.

Bra facit i Skottland

Hedwall tror också att hemmaplan blir ett europeiskt trumfkort, både vad gäller väder och publikstöd.

Har man vuxit upp i Florida har man inte sett mycket av det väder som kan komma här. Nu ser det väl i och för sig ut att bli rätt skapligt från fredag och det får man samtidigt hoppas – då kommer mer folk ut på banan och det blir bättre stämning.

Solheim Cup har tidigare spelats två gånger i Skottland, båda gångerna med Europa som segrare. Samma vinnare blev det när herrarnas Ryder Cup avgjordes just på Gleneagles för fem år sedan.

Hedwall gillar golfbanan som ligger några mil in i landet, nordväst om Edinburgh.

Den är fantastiskt fin. Greenerna är otroliga, de har ett system som drar ur fukten och att det har regnat rejält nu märks inte. Sedan är resten av banan lite blöt, men i ett fantastiskt skick.
Fakta: Tidigare Solheim Cup i Europa

Solheim Cup avgörs i år för 16:e gången och spelas på Gleneagles i Skottland. I tidigare möten på europeisk mark har Europa plusstatistik:

2015: USA vann med 14,5–13,5 (Tyskland).

2011: Europa vann med 15–13 (Irland).

2007: USA vann med 16–12 (Halmstad).

2003: Europa vann med 17,5–10,5 (Barsebäck).

2000: Europa vann med 14,5–11,5 (Skottland).

1996: USA vann med 17–11 (Wales).

1992: Europa vann med 11,5–6,5 (Skottland).

Av åtta Solheim Cup på amerikansk mark har Europa bara vunnit en gång, i Colorado 2013. I det senaste mötet för två år sedan vann USA med 16,5–11,5 i Des Moines, Iowa.


Fakta: Lagen i Solheim Cup

Europa: Anna Nordqvist, Sverige, Caroline Hedwall, do, Carlota Ciganda, Spanien, Azahara Muñoz, do, Charley Hull, England, Georgia Hall, do, Jodi Ewart Shadoff, do, Bronte Law (debutant), do, Suzann Pettersen, Norge, Anne van Dam (d), Nederländerna, Celine Boutier (d), Frankrike, Caroline Masson, Tyskland.

Kapten: Catriona Matthew, Skottland.

USA: Lexi Thompson, Nelly Korda (debutant), Danielle Kang, Lizette Salas, Jessica Korda, Megan Khang (d), Marina Alex (d), Brittany Altomare (d), Angel Yin, Annie Park (d), Ally McDonald (d), Morgan Pressel.

Kapten: Juli Inkster.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carl Göransson/TT