Här backen på IFK:s radar

Daniel Björkman gjorde allsvenskt genrep med AIK våras. Frågan är om mittback blir nästa allsvenska fynd – för IFK Norrköping?

16 november 2018 10:00

LÄS MER:IFK har kontaktat division 1-klubb

AIK:s värvning och utveckling på backen Robin Jansson har bevisat för många elitklubbar att det går att fynda i de lägre divisionerna.

AIK:s guldnickare kunde rent hypotetiskt haft namnet Daniel Björkman.

I våras provtränade han med mästarlaget om ett allsvenskt kontrakt och var inte allt för långt ifrån en underskrift.

– Jag vet att klubbarna hade kontakt mellan det att jag var där och att transferfönstret stängde. Jag gjorde också en match med dem och spelade 60 minuter i allsvenska genrepet. Det gav en känsla att man kan hålla för spel på den nivån.

Du kunde haft ett SM-guld?

– Det kan nog uppfattas lite väl naivt att säga så, det är ingenting jag tänker på. Det Robin har gjort är otroligt bra, säger Daniel Björkman om kollegan som fick kontraktet.

Nu är Daniel aktuell igen för flera allsvenska klubbar.

Han provtränade med IFK Göteborg i somras. Även Örebro vaknade till och visade intresse under de heta månaderna.

Nu har även IFK Norrköping hört av sig till BK Forward om 25-åringen.

– Jag har personligen ganska dålig koll. Det enda jag vet är att Forward blivit kontaktat, men vet inget egentligen inget mer än det som har skrivits i tidningarna.

LÄS MER:Kolla IFK, här finns era nyförvärv

Daniel Björkman har en ganska avslappnad syn på fotbollen. Mycket för att hans karriär varit, som han själv beskriver det, "ganska brokig".

Född i Falun, med Samuelsdal som moderklubb blev det spel i Borlänge och Brages ungdomslag. Som 19-åring gjorde Björkman debut i superettan och spelade 11 matcher. Hjärnskaning gjorde att han tvingades till ett 27 månaders långt uppehåll.

– Det var jobbiga år, både fysiskt och mentalt, säger Daniel som alltid spelar med hjälm.

Men flytten till sin dåvarande flickvän och Örebro gjorde att han kom tillbaka till fotbollen.

– Jag var osäker också tveksam till om jag skulle kunna komma tillbaka. När jag kunde träna och spela utan symptom blev jag otroligt glad. Jag provade och de (Forward) ville ha mig. Jag har trivts otroligt bra, det har varit kul, säger 25-åringen vars kontrakt går ut med klubben efter fyra säsonger.

Den allsvenska uppmärksamheten tar division 1-backen ändå med viss ro.

– Jag trivs väldigt bra med allt i och omkring klubben och skadan kan ha bidragit till att jag har en viss distans till fotboll.

Hur väl känner du Kalle Holmberg?

– Jag har aldrig spelat med Kalle, men mött honom några gånger. Vi hade en incident 2016 i en cupmatch. Den slutade med att han blev utvisad i alla fall.

Hur är din syn på IFK Norrköping?

– Jag har en väldigt bra bild av dem, såg premiären mot Örebro. Ett otroligt bra lag.

Har du spelat 3–4–3?

– Inte gjort det, mer än i träningsmatchen med AIK. Men jag har varit vänsterback många år och blev mittback först förra säsongen. Jag är nog inte helt obekväm att agera back på de ytorna, säger Björkman som står inför många nya val till nästa säsong.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle