Guldkänsla för Dolphins tjejer

Dolphins alla tre lag gick till final. I avgörandet blev det tjejernas SM-helg i Stadium Arena. "Vi gav verkligen allt nu", sa Ida Ojala efter ett efterlängtat USM-guld.

12 maj 2019 18:11

Final four i USM och RM blev verkligen en fullträff för arrangörsklubben Dolphins som hade tre lag kvalificerade till slutspelshelgen.

Efter lördagens semifinaler hade också alla tre lagen tagit sig till söndagens finaler.

Först ut var Dolphins F15-tjejer i RM-finalen mot Eos som de vann med 69–56 (20–17, 21–20, 11–9, 17–10).

– Det blev tuffare än vad vi trodde. Vi trodde att vår press skulle ställa dem men de kom runt den och lyckades lägga i poäng, sa Magnus Eklöf.

Men efter andra perioden kunde Dolphinslaget ta ett visst grepp om matchen, och gjorde mer .poäng från bänken än vad Eos spelare klarade av.

– Tuva (Eklöf) la i en trepoängare med en och en halv minut kvar. Den blev matchavgörande, sa pappa och tränare som kunde klä sig i gulhattar och följa de andra finallagen.

Finalhelgens största drama kom mellan AIK och Dolphins. Matchen hade det mesta.

AIK hade redan börjat fira under ordinarie speltid, men Dolphins pressade fram en första förlängning.

Där låg Dolphins på nytt under, men med 0,6 sekunder kvar spelade Jacob Burke fram Hugo Lilja, som la i förlängningen 83–83.

– Jag hade missat en del innan och jag ville visa att jag kunde för coachen. Det tog jag som en fin möjlighet, sa Hugo som förlängde dramat.

Men i slutminuterna fällde åldersgruppens MVP, Valter Lumpus, den avgörande försvarsreturen och kunde lägga i avgörande tvåpoängaren som 91–87 som gjorde att Dolphins inte hann ikapp.

– Jag är stolt över prestationen. Det är viktigt att förstå att vi inte spelar bara för att "fuska" oss till ett guld. Det är inte värt allt när vi pratar om utveckling. Vi kunde ha gjort taktiska saker som vi kanske hade givit bättre utdelning, men vi ville spela i ett högt tempo trots att de är trötta. Det är sådant som utvecklar spelare, sa Mikko Rippinen efter 93–87, lagets andra finalförlust på två år.

Att de kom lite närmare, var en klen tröst.

Lobas från skånska Lomma spelade en uppoffrande basket i damernas U17-final, men hade inte Dolphins längd och bredd. Till slut kunde Johan Linds tjejer nöta ned skånskorna.

Tredje perioden tippade över till Dolphins fördel, extra knäckande var Ida Gustavssons långa "Buzzer Beater", på slutsignal från halva planen. Med 84–69 på resultattavlan kunde jublet bryta ut.

Ida Ojala var en stark faktor under korgen, tillsammans med Moa Löfgren och Karolina Andersson. De spelarna saknades i Lobas.

Glädjen var stor efter slutsignalen.

– Känns underbart, vilken glädje, sa Ida som blev finalspelets mest värdefulla spelare, MVP, efter tredje USM-finalen som äntligen gav guld.

Hur firar du det?

– Umgås med sina lagkamrater och verkligen ha jättekul med dem.

USM/RM

Helgens RM och USM Final Four i Stadium Arena slutade i två SM-guld och 1 SM-silver för Dolphins Ungdom.

Dolphins FU15 (RM)

Semifinal

Dolphins FU15–Åkersberga: 72–37

Final

Dolphins FU15–EOS Basket 69–56

Spelare: Amina Kertat, Tuva Eklöf, Saga Eklöf, Amelia Lenngren, Maja Mirosavljevic Nathalie Sundqvist, Frida Samuelsson, Elisa Isa, Moa Klereland, Ella Gärdqvist, Minela Mahovic.

Coacher: Magnus Eklöf och Clara Hellman.

• Två Dolphinsspelare blev uttagna till FU15s All Star Team: Saga Eklöf och Nathalie Sundqvist.

• Final Fours Mest Värdefulla Spelare: Nathalie Sundqvist, Dolphins.

Dolphins HU17 (USM)

Semifinal

Dolphins HU17 – Borås 90–76

Final

Dolphins HU17 – AIK Basket: 87–93

Spelare: Wilhelm Karenryd, Philip Georgson, Martin Tanrikulu Dufva, Max Maaranen, Elias Åberg, Kyri Irakoze, Jonathan Sjöman, Hugo Lilja, Jacob Hadi, Paul Ssembaty, Jacob Burke, Emil Bengtsson, Victor Abrahamsson, Gustav Liljefors.

Coacher: Mikko Riipinen, Benjamin Howard och David Bergström.

• En Dolphinsspelare blev uttagen till HU17s All Star Team: Jacob Burke.

Dolphins DU17 (USM)

Semifinal

Dolphins DU17 – Marbo Basket 64–58

Final

Dolphins DU17 – Lobas: 84–69

Spelare: Karolina Andersson, Ida Gustavsson, Ida Jonsson Ojala, Greta Bergman, Moa Löfgren, Alva Karlsson, Tindra Westermark, Julia Lenngren, Ella Eklöf, Moa Lindberg.

Coacher: Johan Lind och Alva Stark.

• Två Dolphinsspelare blev uttagna till DU17s All Star Team: Ida Jonsson Ojala och Ida Gustavsson.

• Final Fours Mest Värdefulla Spelare: Ida Jonsson Ojala, Dolphins.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle