LÄS MER: Sekundjakt som kan betala sig

Den 19:e upplagan av Norrköping International Horse Show är igång i Åby – och lockar även i år ett starkt startfält till banorna norr om stan. För Siri Swärd är det här mer hemmaplan än förut.

Linköpingstjejen har bytt klubb igen – sedan i vintras rider hon nu för Åby Ridklubb.

Artikelbild

| Siri Swärd red snabbast och felfritt i fredagens 1.50-hoppning.

– Det är nytt för i år. Det var så att min elev är lagledare (Gabriella Mannersson) här så hon tjatade över mig. Då blev det smidigt att byta, sa Siri efter prisceremonin i fredagens högsta klass över 1,50 meter – också kval till söndagens delfinal i 7-Star Spring Tour.

Hon tävlade förr för Linköpings Fältrittklubb, de senaste åren har det varit Norsholms Fältrittklubb istället och nu alltså Åby RK.

Har det stor betydelse för dig vilken klubb du rider för?

– Nu var det roligt med laget i allsvenskan. Jag red första omgången där, sedan har tjejerna gjort det jättebra i andra och tredje omgången. Jag tror att jag får rida på Strömsholm nu och sedan hoppas vi även på Falsterbo, svarade Siri Swärd och fortsatte:

Artikelbild

| Sissela Smith var felfri och 14:e på hemmaplan.

– Annars, Norsholm eller Åby ... det är inte så stor skillnad. Men jag tror att många gått hit för att det är så bra tävlingar här och det är en trevlig klubb att rida för. Klart att man vill det då.

Siri Swärd hade en väldigt bra fredag där hon vann 1.50-klassen med drygt 50 startande. Hon red felfritt och dessutom snabbast.

Artikelbild

| Siri Swärd red snabbast och felfritt i fredagens 1.50-hoppning.

– Jätteroligt. Framför allt för att normalt sett är inte Icaro Di Magico en snabb häst. Så vi hade tur att det var en sådan bana som passade honom där man kan svänga lite.

Det är svängarna som gör att den passade honom?

Artikelbild

| Matilda Pettersson på Bailacolle Z.

– Ja, det hjälper på just honom.

Du är förvånad?

Artikelbild

| Jens Fredricson rider i Åby i helgen.

– Jag har andra hästar som jag kan vara väldigt snabb på men just med honom är jag positivt överraskad.

Siri Swärd red ganska tidigt i klassen och fick sedan vänta in hur övriga skulle lösa banan medan duggregnet tilltog. En efter en misslyckades de med att slå hennes tid på 70,50 sekunder. De landslagsmeriterade ryttarna som Jens Fredricson (sexa), Niklas Arvidsson och Stephanie Holmén räckte inte hela vägen.

Artikelbild

| Jens Fredricson rider i Åby i helgen.

Inte någon annan heller.

– Det är klart att man hoppas att det ska gå bra, men man är ganska "chill" i det läget, sa Siri på frågan om det varit en lång väntan för att se hur hennes runda skulle räcka.

Artikelbild

| Siri Swärd red snabbast och felfritt i fredagens 1.50-hoppning.

Vad har du annars för förväntningar på helgen i Åby?

– Jag ska försöka rida honom (Icaro Di Magico) lite på marken imorgon och hoppas att han går bra på söndag också. Nu ska jag hoppa lite andra hästar i 1,40 som jag bara ridit någon vecka. Det är underbara tävlingar här, jättetrevligt och hemmaplan. Det är kul.

Siri Swärd hade en bra helg fredag även i övrigt. I den inledande 1.30-klassen var hon felfri och delad etta på Nevada DV. Även klubbkompisarna Sissela Smith (på både Calador CC och Daiquiri CC), Cornelia Rylén (Bazinga), Marcus Westergren (Amazing MW) och Björn Svensson (I´m Very Special F) var felfria.

På Aela M var Siri Swärd också trea i 1.30-kvalet i 7-Star Spring Tour. På Giske var hon felfri även i 1.40-kvalet och totalt tia. Fredrik Spetz från Norsholms Ryttarförening var elva och felfri på Janou samt tolva på Great Kenney medan Åbys Gabriella Mannersson på Grande Van Het Scheefkasteel var 15:e med sin felfria ritt. Cecilia Lundbäck Lagerdahl, Ekenryttarna på Cartier red också en felfri runda och var 16:e.

I fredagens sista 1.40-hoppning var ingen lokal hoppare placerad. Bäst av dem red Carolina Andersson, Norsholms Ryttarförening på Cruzier J som var elva efter ett nedslag.