Smedby AIS, liksom i stort sett varenda förening eller skolklass, låter sina lag sälja olika typer av produkter för att ha råd med verksamheten.

Läs mer: Sais ordförande svarar på kritiken

Inget anmärkningsvärt i sig, att var och en säljer efter bästa förmåga till lagkassan och föreningen.

Artikelbild

| Jonas Hellberg och Karl Hedby.

Men det är förra veckans styrelsebeslut som har rivit upp en hel del känslor.

Alla spelare i föreningen, inklusive seniorerna, fick helt plötsligt i uppdrag att sälja minst fem ”Ravelli-paket” var, som startkapital för en ungdomscup som planeras dra igång 2020. Det är en så kallad engångsinsats och om man inte klarar av att sälja produkterna finns möjligheten att ”köpa sig fri” för 500 kronor.

Styrelsebeslutet har väckt kritik hos många föräldrar och det är flera upprörda röster på Smedbys hemsida. Den största irritationen är att man känner sig påtvingade det här.

”Ni förstår säkert att det blir svårt för barnen att sälja så många paket eftersom nästan alla säljare bor i Smedby (och bombarderar grannarna samtidigt) samtidigt som arbetsplatserna är trötta på sälj pga 6 säljaktiviteter i lagen för våra tre barn hittills den här hösten”, skriver en förälder på hemsidan.

”Vilken rätt har Sais att kräva detta från föräldrar och barn? Har alla ens möjlighet att fixa med att friköpa och eller att sälja?”, undrar en annan.

”Frågan är vad föreningen uppnått om konsekvensen blir att barn tvingas sluta spela fotboll?”, skriver ytterligare en upprörd pappa.

Jonas Hellberg och Karl Hedby sällar sig också till kritikerna. Båda säger att Smedby är en fantastisk förening med jättefina ledare men de köper inte styrelsens agerande i det här fallet.

– Smedby är Östergötlands största fotbollsförening men man måste vara väldigt ödmjuk också. Det här känns som en otrevlig ton från styrelsens sida. Det är många föräldrar som har lagt ner mycket tid på ideellt arbete men nu känner man sig överkörd. Fotboll ska inte kosta för mycket och jag vill att mina barn ska hålla på med det här där vi bor. Jag skulle kunna låta dem spela i exempelvis Dagsberg men det har jag ingen lust med. Jag vill att de ska kunna cykla till träningen med sina kompisar till ledarna som de tycker om, säger Jonas som har två barn i föreningen.

Karl instämmer. Det senaste säljuppdraget är långt ifrån det första heller.

– Man går på max hela tiden. Det ska ju även säljas grejer i skolan plus för andra klubbar, och som förälder står det en upp över öronen. När vi gör försäljningar enbart till lagkassan har vi väldigt nogranna diskussioner om vad vi ska sälja och när. Här var det bara pang på utan att fråga. Det här var väldigt dumt från styrelsens sida. Det kan inte ha kommit som någon överraskning för dem att det kostar pengar att dra igång en fotbollscup, säger Karl när vi träffas hemma hos honom.

Tidsaspekten stör också, att beslutet bara kablades ut utan förvarning och sen har alla en dryg månad på sig att lösa det.

– Precis innan jul också. Det känns som beslutet både är förhastat och inte så genomtänkt. Massa föräldrar har kommit fram till mig den senaste veckan också och undrat om det är något annat som har hänt i föreningen. Jag har ingen aning men man börjar ju undra när det helt plötsligt blev så akut, säger Jonas Hellberg.

– För min del skulle det kännas bättre att höja medlemsavgiften med x antal hundralappar än att få något i knäet som man inte kan påverka, säger Karl Hedby.