"Föräldrarna borde stängas av under lång tid"

Calle Svensson reagerade starkt på Sportens artikel om Amanda Landelius. "Det är nog det värsta jag hört faktiskt", säger Norrköpingskillen.

5 juni 2019 17:00

Efter ett par säsonger som nyckelspelare i Sleipner har Calle Svenssons karriär tagit honom till Nyköping BIS och Gais.

Nu gör 31-åringen sin tredje säsong i Västerås SK i superettan och är inte rädd att vädra sina åsikter på Twitter.

Dels så har mittbacken delat med sig av vad han tycker om den pågående debatten om polisens och förbundets striktare supporterlinje och Svensson höll inte tillbaka när han läste om 15-åriga Amanda Landelius som tvingades av planen av vuxna personer i sitt första domaruppdrag.

"Kära Amanda, du har en plats i fotbollen. Jag har spelat fotboll hela mitt liv och fattar fortfarande inte handsregeln. De föräldrar som tog av dig däremot borde stängas av under lång tid" skrev Svensson.

Och utvecklar sina känslor och resonemang när Sporten pratar med honom.

LÄS MER: "De klev in på planen och skrek"

– Jag känner mig illa till mods. Det är ungdomsfotboll och så är det folk som förstör fotbollens essens som ska handla om glädje och respekt. Man räknar inte ens mål, så reagerar man sådär som förälder. Det är obegripligt.

Har du varit med om något liknande när du spelat?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag har varit med om föräldrar som inte förstår vad man håller på med men inte på den nivån att du går in och tar av domaren från planen. Jag tycker det är pinsamt när man skriker på domaren på den nivån. Jag tycker det är fullständigt obegripligt men jag har inte varit med om det. Det är nog det värsta jag hört faktiskt.

Svensson menar att handlar om utbildning för att stå emot liknande händelser och att det ska hända igen.

– Man får se till att folk vet vad det handlar om. I slutändan handlar det om individer som missköter sig och gör du det har du inte att göra på en fotbollsarena att göra. Det ska inte hända.

Amandas pappa anser inte att det främst är föräldrarna som gjorde fel under matchen, utan lagens ledare.

– Han (Calle Svensson reds. anm.) dömer föräldrarna fullt ut, det är ledarna som ska ha kängan tycker jag, skriver pappan till Sporten.

Calle Svensson har följt med i den heta diskussion som dominerat fotbolls-Sverige sedan en tid tillbaka.

LÄS MER: "Reaktionerna: "Skäms alla ni föräldrar"

Västerås hamnade i själva i en uppmärksammad situation när Svenska Fotbollförbundet anmälde klubben – för en bild på maskerade fans med pyroteknik.

Var bilden satt: I spelargången.

"Jag har sett många, många felbeslut inom fotbollen. Jag har gjort några själv också. Men inget av dem har varit i närheten så dåliga som de besluten polisen tar just nu i supporterfrågan.

Höj er för helvete" dundrade Svensson ut på Twitter.

Och är fortfarande upprörd.

– Det som händer är fullständigt obegripligt. Förmodligen är det ekonomiska motiv bakom. Alla runt sporten, journalister, publik, spelare och ledare, är överens om att det är fel. Sedan går ordningsmakten in och har en annan bild av läget. Hade det varit inom politik, musik eller vad som helst hade de aldrig kunnat gå in så hårt som de gjort och det hade varit okej. Jag förstår inte vad de sysslar ned.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Iwung