"Fick ändra min spelstil efter min längd"

Filip Cruseman såg ut att hamna utanför trupperna efter en tung säsong i Björklöven. Då fick han kontakt med Tony Zabel. "Vet hur han vill ha det".

10 oktober 2019 16:08

Patrick Blombergs hjärnskakning var orsaken till att Filip Cruseman kom till Vita Hästen på korttidskontrakt.

För den rivige forwarden saknade en flock att spela med efter en tung säsong i Björklöven. 

De ensamma ispassen i Karlskrona kändes allt mindre inspirerande.

– Alla lag gick på is och jag hade inget konkret förslag. Augusti gick och sedan blev det september. Att tillhöra en grupp är det som är kul. Det är mycket därför man håller på med hockey. Att "gadda", snacka skit på bussresor. Det var lite ensamt att vara själv, berättar vikarien med kontrakt till november.

Att Filip kände Tony Zabel sedan tidigare och vet vad Hästencoachen är noga med, gjorde startsträckan snabbare i sitt nya lag. Filip har ett antal SHL-säsonger med Karlskrona, men det är en annan trupp som kommer till Himmelstalundshallen.

– Ett ganska ungt lag, jag var där och körde is på kvällstid efter deras träningar. Jag såg några pass. Inte så flashigt men ett skridskostarkt, hårt jobbande lag. De sätter det före jaget och kämpar för varandra, säger Filip inför fredagsmatchen.

 

Själv är han lite samma andas barn. Filip låser eller gräver gärna fram puck vid sargerna. Vikarien som fyller 29 år nästa vecka står gärna framför mål och tar grovjobbet. Där är han effektiv med sina 172 centimeter.

– Alla år jag spelat mot Hästen har man alltid haft ett bra PP-spel här. "Sama" och "Mackan" är jäkligt skickliga, István har kommit till och gör det jäkligt bra. Linus (Andersson) också. Sedan har vi några som är inne och grottar lite framför mål, säger han och skrattar.

Den viktigaste rollen?

– Jag gillar att stå framför mål. Att vara där och buffla lite, vara där det händer som mest. Det skadar inte att ta en smäll. Det gör jag gärna.

Det kan bli för många. Forwarden tvingades ändra på sin spelstil under ungdoms- och juniortiden.

– Jag dök ofta ned och sedan kom de och tryckte mig så jag fick huvudet mellan sargen och kroppen. Så jag fick ändra om min spelstil efter den längd jag har. Jag har bara haft en hjärnskakning för ett par, tre år sedan efter det. Annars har jag klarat mig ganska bra från skador. 

Nu kliver Filip Cruseman in mot sin gamla klubb Karlskrona, utan publikens obligatoriska burop.

– Fredagsmatch hemma med en vinst i ryggen. Det blir kul.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ulf Stråhle