Ett stort Varghjärta har gått ur tiden

Vargarna har sorg. En av klubbens mest betydelsefulla personer genom åren, Torsten Sahlin, har gått bort. ”Jag tror att han är nöjd med sitt liv”, säger sonen Björn.

Kepsen med vargöronen. Den silvergrå pälsen. Och den klassiska gulaschsoppan i depån utanför husbilen som tog honom runt i landet för att följa laget på ovalerna.

Det är så många i och runt Vargarna kommer att minnas honom. Det var så han också syntes som ledsagare i täten på Norrköpings Stadslopp.

Den här säsongen kommer Torsten Sahlin inte längre finnas på plats på Kråkvilan när laget kör sina hemmamatcher – eller på bortaresorna – med sitt leende mitt bland metanoldoft och varvande motorer.

Sahlin gick hastigt bort under måndagen och klubben har skrivit på sin hemsida att man sörjer sin tidigare mångårige ordförande.

”Hur mycket Torsten betytt för Vargarna speedway under alla år går inte att beskriva med ord. Minnena är många och ljusa bland våra förare, ledare, medlemmar och samarbetspartners”, skriver Vargarna i ett kort minnesord.

– Det känns ofattbart. Vi har haft kontakt med förarna och alla är eniga om att i år kör vi för Torsten. Vi har en gemensam Facebook-grupp och det är mycket kärlek i kommentarerna, säger nuvarande ordföranden Anders Carlberg om beskedet.

Torsten Sahlin kom in i speedwayen 2003. Det var turbulent i Vargarna som då fortfarande var en del av stora SMK Östgöta. Det behövdes lite lugn och en fast hand. Sahlin, som tidigare kört rally som hobby, blev snabbt en viktig del av sporten i Norrköping och klubben som senare har stått på egna ben efter delningen av sektionerna.

Som ordförande lotsade Sahlin klubben i ett par omgångar och lånade även ut pengar för att rädda det Vargarna han kom att älska.

”Alla vi människor klarar i allmänhet mycket mera än vad vi tror. Det gläder mig när mina medarbetare lyfter sig inom vår organisation. Jag har fått uppleva en oerhört stor glädje inom organisationen. Det är viktigt. Det är egentligen ingen skillnad på att köpa upp kursade fastighetsbolag eller åka vespa till Paris på egen hand. Eller göra Vargarna till en perfekt klubb”, sa Sahlin i en lång intervju med NT under sin tid som ordförande.

Född i Blekinge, som nummer två i en syskonskara på fyra, uppvuxen i Åtvidaberg. Som 16-åring började Torsten Sahlin plugga i Linköping, hamnade så småningom på Saabs flygplanssida. Som 27-åring började han sälja lastbilar och när han var 41 startade han från noll som återförsäljare för Mercedes lastbilar och bussar. Det växte till totalt 25 anställda med filialer i både Linköping och Södertälje.

Parallellt byggdes det egna fastighetsbolaget upp.

I Vargarna hade han sedan några år inga officiella uppdrag längre, men han såg fram emot den säsong som kommer och ordföranden Anders Carlberg säger:

– Sedan vi gjorde det nya avtalet med Torsten har han varit lite som en mentor för mig. Han är Mister Vargarna, ett Varghjärta är per definition Torsten Sahlin. Det kommer att bli oerhört tomt utan den glädjespridare som han var med sin vargpäls och sin keps. Trösten är att han har levt ett aktivt och bra liv.

Detsamma säger hans son Björn Sahlin som NT varit i kontakt med.

– Jag tror att han är nöjd med sitt liv, säger Björn.

I en intervju i samband med sin 65-årsdag beskrevs Torsten Sahlin som en tusenkonstnär. Han gillade att ha många bollar i luften. Resorna och tangon, som han hade som hobby, var viktiga delar av hans tillvaro.

”Det är ganska svårt och kräver också envishet. Sedan är det ganska ovanligt i Sverige, precis som speedwayen är en ovanlig sport. Det var för sju år sedan, jag hade målat hus i Arkösund. 259 liter färg. Jag var så trött på arbete att jag för första gången tyckte det var dags att göra något onyttigt. Jag åkte in på Kulturnatten med min dotter och där hade de uppvisning. Det är häftigt, jag var inte alls dansant förut. Nu blir det en liten bubbla för mig, långt bort från arbetet och vardagen”, sa Sahlin 2010.

Torsten Sahlin blev 73 år gammal. Han efterlämnar bland annat tre barn, Björn, Mia och Therese.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa