30 nationer och totalt över 600 aktiva deltog och det bjöds på många fina svenska placeringar under den stekheta solen på en himmel som saknade moln. 30–35 grader var det i skuggan.

Två östgötar var hetast bland svenskarna och lyckades bäst. Bråvikens Emil Svensson och Joakim Lindberg, Finspångs KK i K2, 30 kilometer.

I fjol var Joakim femma tillsammns med Emil Torstensson, även i år lyckades Sverige upprepa placeringen som var en tangering av Sveriges bästa resultat i maraton sedan Magnus Siverbrant och Henrik Lemel som blev VM-femma 2005.

I K1 30 km under lördagen slogs Joakim Lindberg bra i en tredjeklunga efter ett par missar under det första varvet och paddlade till slut upp sig i fältet till en stark nionde plats, hans bästa resultat på ett EM i K1 hittills. I samma lopp var Emil Svensson med bra och jobbade starkt upp sig in i halva loppet och var på väg att avancera upp mot 10:e platsen när ena roderlinan plötsligt gick av. Emil fick dessvärre bryta loppet direkt.

Nu väntar SM om en vecka och längre fram i höst även säsongens stora mål, Marathon VM i Portugal, där Joakim och Emil siktar högt.