Att inhalera syrgas är inte förbjudet enligt Internationella antidopningsorganisationen Wadas regler. Däremot har Fis en regel om att det är förbjudet i skidsporterna under tävling.

"Det här är inget straff, men en konsekvens av vårt regelverk", skriver Internationella skidförbundet (Fis) på sin webbplats.

Efter tävlingarna i Colorado den 2 december spreds en bild på när Luitz mellan åken sitter med en syrgasmask över ansiktet. Beaver Creek ligger på hög höjd och starten i åken var på 3 150 meters höjd.

Sedan Fis uppmärksammades på bilden startade man en utredning, och Luitz blir nu av med 100 världscuppoäng och segerpremien.

"Etisktmoraliskt fel"

Sveriges olympiska kommitté (SOK) tar till skillnad från Wada tydligt avstånd från användandet av syrgas, och tycker att det är en metod som borde kunna förbjudas. SOK:s läkare Per Andersson jämför det med debatten kring användandet av nebulisatorer för astmabesvär, som man också ifrågasätter.

Om man drar det till sin spets så faller det under samma moraliska perspektiv, nämligen: Vilka signaler sänder vi ut till våra barn och ungdomar? Vill vi sätta dem i en aktivitet där det krävs hjälp från något som hör hemma på en akutvårdsmottagning? Vi tycker att det är etiskmoraliskt fel, säger Per Andersson.

TT: Ger det någon prestationshöjande effekt att använda syrgas?

Om man tänker sig att man använder syrgasmask alldeles inpå start så kan man få effekt genom att man kan få de här syreberoende energisystemen att slå till lite senare, så att vi inte får så mycket mjölksyra. Så teoretiskt sett kan det ha effekt på prestationen.

Kan få rätt i Cas

Åke Andrén-Sandberg, ordförande och medicinsk expert i RF:s dopingkommission, är av en annan åsikt.

Vetenskapligt har det ingen relevans alls. Det finns inget som talar för att man blir en bättre skidåkare om att andas in mer syrgas, säger Andrén-Sandberg och tillägger att det är troligt att Stefan Luitz får rätt om han väljer att överklaga beslutet till Idrottens skiljedomstol Cas.

I och med diskningen är Marcel Hirscher, Österrike, ny segrare. Thomas Tumler, Schweiz, blir tvåa och Henrik Kristoffersen, Norge, trea. Matts Olsson flyttas upp från sjätte till femte plats.

Rättad: I en tidigare version uppgavs felaktigt när syrgas är förbjudet i skidsporterna. Rätt är att det är förbjudet under tävling.