Krönika Var det det sista vi såg av Joakim Kjellbom, Johnell Smith och Tomas Åkerberg på en basketplan? 40, 39 (i september) och 51 år är respektabla åldrar när det gäller elitidrott.

Just de tre nämnda herrarna har uppnått denna ålder och är nu mycket tveksamma till en fortsättning. Ja, Tomas har redan sagt nej och avtackats, Joakim och Johnell ville inte ge något definitivt besked efter Dolphins utträde ur SM-slutspelet i torsdags.

Basketsäsongen är alltså över. Och redan sedan tidigare har just Joakim Kjellbom och Johnell Smith aviserat att det kan vara slutspelet efter den här säsongen. Jag tippar att båda naturligtvis hade hoppats på att få avsluta med en SM-final, men Borås ville annat och tog därmed revansch för förlusten förra säsongen i just semifinalen.

Förlusten av Joakim Kjellbom blir naturligtvis extra kännbar. Jocke har under inte mindre sex år i rad utsetts till ”Årets center” i svensk basket, vilket vittnar om vilken tillgång han varit. Den 213 centimeter långe poängmaskinen har också hunnit med 77 landskamper under sin karriär.

De senaste åren har han parallellt med basket studerat till maskiningenjör på Linköpings Universitet för trots att allt kommer det en vardag efter idrottslivet. Till skillnad mot många andra elitidrottare har han tänkt på ett han har 25 yrkessamma år kvar innan pensionen flyter in.

Nu blir det Borås och Södertälje som får göra upp om SM-guldet, medan regerande svenska mästarna (Dolphins) får titta på. Vem som vinner det tungviktsmötet är omöjligt att säga, även om jag tycker Borås känns lite vassare och kanske har större hunger.

Ni kommer väl annars ihåg Dolphins fantastiska resa i fjol då man vann guldet i sjunde SM-finalen borta mot Luleå.

Med tanke på hur säsongen sett ut 2018/19 ska Dolphins ändå vara glada över att man gick så långt som till semifinalen. Skadelistan har varit alldeles för lång för den redan i förväg tunna truppen. Tim Schüberg, Edvin Stark, Tyler Flack, Johnell Smith, Jonathan Dubas och nu mot slutet även Shakir Smith har stått på skadelistan eller fått avbryta säsongen i förtid.

Just Shakir Smith är en spelare som jag gillat den här säsongen. Den lille bolltrollen gjorde en kanonavslutning mot Borås och var på väg att nästan ensam vända det stora underläget på 20 poäng.

Andra att bygga ett nytt Dolphins kring är naturligtvis Mikael Lindqvist (”som hoppas kunna köra några år till”), Anton Saks, Tim Schüberg och kanske kan man plocka hem Felix Terins från Nässjö där han blivit ”Årets stjärnskott” i år. I övrigt bör nog coach Adnan Chuk se över resten av truppen och framförallt hitta riktigt bra utländska spelare.

Nu vet jag, precis som många andra, att ekonomin i Dolphins inte är den bästa. Styrelsen har redan pratat om att spelarbudgeten både för herr och dam måste bantas ännu mer till nästa säsong, vilket redan fått damcoachen Jurgita Kausaite att gå ut med att hon vill hoppa av sitt treårskontrakt med Dolphins på grund av de minskade resurserna.

Jag vet faktiskt inte varför basketsporten riktigt går hem i Norrköping. På en av semifinalerna mot Borås kom det över 2.000 åskådare men i torsdags, när det handlade om vinna eller försvinna, var publiksiffran bara lite drygt 1100.

Ändå har Dolphins dumpat priserna rejält under säsongen. Jag själv har som pensionär bara betalat 45 kronor per match och det är till och med mindre än vad många division 4-klubbar i fotboll tar i entré.

Dolphins har ju också en stor ungdomsverksamhet vilket borde betyda intresse från många föräldrar och närstående. Men icke, snittet i grundserien stannade på lite drygt 800 åskådare och det är naturligtvis alldeles för lite när man har många proffsspelare som lönelistan.

Dolphins äger ju Stadium Arena men nu snackas det om att man ska sälja Europas finaste baskethall och kanske också dela upp elit- och breddverksamheten i olika föreningarna. I så fall återgår man till gamla tider då Dolphins skötte elitbasketen i stan och Nubf, med legendariske ledaren Ingemar Mild i spetsen, tog hand om ungdomarna.

Dolphins har ju även rullstolsbasket på sin agenda, en verksamhet som jag dock inte tror kostar så stora pengar. I år blev det SM-silver för laget där nestorn nummer ett, Tomas Åkerberg, 51, nu påstår att han gjort sitt.

– Jag tänker dock dyka upp på träningarna ibland för att hålla igång, var Tomas kommentar efter att ha avtackats i Stadium Arena vid en av SM-semifinalerna mot Borås.

Tomas meritlista är helt fantastisk för övrigt. Eller vad sägs om fyra Paralympics, sju SM-guld och 230 landskamper . Tomas var bara 16 år när han var med om en motorcykelolycka mellan Svärtinge och Norrköping och sedan dess har han suttit i rullstol.

– Men idrotten har hjälpt mig att gå framåt, säger han.