Processen att hitta en ersättare till Rikard Grip har pågått en tid. I lördags, i längdchefen Johan Sares vardagsrum i Mora, blev allt klart.

När Sares berättar om urvalet säger han att anknytningen till sporten var viktig, men också att det är en fördel att inte ha en historik i organisationen, att få in nya ögon. Erfarenhet att leda stora organisationer, ett starkt ledarskap är en väldigt viktig parameter.

När vi skalade ned landade vi i två personer, en kille och en tjej. Vi fick ett svar direkt att det inte fungerar här och nu, hos den andra kandidaten var intresset stort, säger Sares.

"Min stora passion"

Kandidaten, 44-årige Jonas Peterson, har skrivit på ett kontrakt över två år, med option på ytterligare två år.

Vem är jag? En ganska normal kille, ursprungligen från Jönköping. Skidåkning är mitt livs stora passion. Jag gjorde en elitsatsning och drömde om landslaget och internationella uppdrag, men kände vid 26 att jag var färdig med min satsning.
Via yrkeslivet har jag hållit fast anknytningen till skidåkningen.

Som aktiv nådde han som bäst 16:e plats i SM och kom 39:a i Vasaloppet. De senaste åren har han varit tränare, ledare och ordförande i Borås Gif. Tidigare har han också varit vd för ett sportklädesföretag.

Peterson ser fram emot att jobba med Charlotte Kalla, Frida Karlsson och resten av de svenska skidstjärnorna.

"Nypt mig i låret"

Jag har nypt mig i låret sedan Johan (Sares) kontaktade mig första gången. Det är en fantastisk uppgift att jobba med proffs, säger Peterson.

Samtidigt är han ödmjuk inför uppgiften att ta över efter Rikard Grip och framgångarna som har varit under honom (35 mästerskapsmedaljer och 300 pallplatser i världscupen) och att föra utvecklingen vidare i ett av världens bästa skidlandslag.

Det är klart att det är stor press. Det finns förväntan på leverans i både mästerskap och världscup, men hade man inte gillat pressen så hade man nog tackat nej. Jag gillar den och har sökt den många gånger i yrkeslivet också, det utvecklar människor och utvecklar mig själv att ge mig i kast med nya saker. Jag ser det som ett nöje att ha den pressen med mig.

Framöver handlar det, på kort sikt, om att sätta en tränarorganisation och att lära känna åkarna.

Jonas Peterson har ännu inte hunnit prata med de aktiva.

Nej, jag har bara träffat ledarna. Så det får bli en diger telefonlista här under veckan.