"Bra beslut" tycker Dackeprofilerna

Speedway är nästa sport att drabbas av coronaviruset. Svenska säsongen skjuts preliminärt upp till 2 juni, och Bauhausligan får ändrade regler. "Väntat och helt rätt beslut", tycker Dackarnas ordförande Tomas Karlsson.

Under torsdagen kom beskedet alla speedwayfantaster gått och oroat sig över. Säsongen är uppskjuten, och upplägget ändras om. Kvartsfinalerna stryks och nya regler ska underlätta för lagen. Det kan bli ännu fler förändringar senare, beroende på åt vilket håll utvecklingen går med coronaviruset. 

– Vi får hoppas att detta släpper så fort som möjligt, så vi faktiskt kan köra igång 2 juni, säger Tomas Karlsson. 

Lagledaren Peter Karlsson om beskedet: 

– Vi har inte mycket val annat än att skjuta upp. Det är inte omöjligt att vi tvingas skjuta ännu mer på seriestarten. Jag tror att det lika gärna kan gå så långt att vi tvingas ställa in hela säsongen, det är ingen som vet hur det kommer bli. 

 

De svenska elitklubbarnas samarbetsorganisation ESS beslutade att även ändra upplägget för Bauhausligan. Eftersom de fyra första omgångarna ställs in kommer de köras senare, vilket gör att kvartsfinalerna får strykas. 

– Det gör inget, utan är snarare positivt. Även om det är en vanlig säsong tycker jag inte man ska ha kvartsfinalen. Det är bättre att de fyra bästa går vidare och har chans på guldet, tycker Peter Karlsson. 

I övrigt utökas antal transferkort (möjligheter till förarbyten) från tre till sju. Golvsnittet sänks från 8,5 till 8,0 och klubbarna kan ta in gästförare om någon är upptagen i ett annat land. Allt för att underlätta för lagen att kunna genomföra säsongen, när den väl drar igång. 

– Man måste göra det möjligt att genomföra serien under rådande omständigheter, och det har de gjort. Vi vet ju inte hur truppen kommer se ut, om de utländska förarna blir tillgängliga och så vidare. Jag måste säga att de som tagit fram det här beslutet har gjort ett bra jobb, säger ordföranden Tomas Karlsson. 

Hur påverkas ni och de andra klubbarna ekonomiskt av detta?

– Vi kommer påverkas jättemycket. Det gör alla, från näringslivet till idrottsföreningar. Vi måste hålla huvudet högt och göra det bästa av situationen. Förhoppningsvis klarar sig alla klubbar från konkurs, men man vet aldrig. Alla är ovetande till vad som kommer hända.

 

Även förarna lär påverkas ekonomiskt av den uppskjutna speedwaysäsongen. Peter Karlsson, som har kört själv i många år innan han blev lagledare, säger så här:

– Det blir jättetufft för våra svenska förare. Förhoppningsvis har de lite i kassan, men det räcker inte för evigt. De har investerat i säsongen med utrustning och annat, men nu blir det ingen inkomst. Alla påverkas av den här krisen i världen, säger "PK", som konstaterar att idrotten har en viktig plats i samhället. 

– Man märker det nu i de här tiderna. Alla supportrar och idrottsutövare tappar en viktig del av livet när allt ställs in, säger lagledaren. 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa