Bomben: Vill flytta hela idrottsområdet

Utredningen om en airdome för bandy är i full gång. Men Kommunalrådet Kåre Friberg (m) vill flytta Isstadion, Sporthallen och Idrottsparken. Hans vision är att skapa ett idrottscentrum i anslutning till Lalandia.

21 februari 2019 20:02

Det norska företaget Scandiahall besökte i januari Motala för att titta på om det var möjligt att bygga en airdome för bandy på XL Bygg-arena. Nu har de presenterat ett färdigt förslag på hur ett sådant bygge skulle kunna se ut för Motala kommun.

– Så just nu håller tjänstemännen i kommunen på att bedöma riskerna och se om det är möjligt att bygga.Det materialet ska vara klart om några veckor, säger kommunalrådet Kåre Friberg (m).

Kostnaden för bygget av en airdome har Scandihall enligt Friberg uppgett skulle hamna på cirka 15 miljoner kronor.

Vad får ni för den summan?

– Då ska man få en färdigställd hall med allt runomkring och belysning och hela det kitet.

Den ek som så många gånger tidigare utpekats som knäckfrågan för ett eventuellt hallbygge tror Friberg däremot inte ska kunna sätta stopp för byggplanerna om nu kommunen fattar det beslutet.

– Vi har skickat in en ansökan om dispens om att få bygga närmare än vad som tidigare uppgivits. Och enligt den research som gjorts så ska det inte finnas några hinder för att den inte ska gå igenom. Så jag tror på att vi kommer få dispens.

Hur snabbt kan ett beslut om ett eventuellt bygga tas?

– Det ska ju upp till kommunfullmäktige för beslut. Så säg att det skulle kunna ta två-tre månader efter att vi sagt att vi ska göra det. Eller vill göra det. Men som jag känner så måste det till ett ställningstagande om vi ska bygga där eller om vi kanske ska göra något annat, säger Friberg.

Som efter att ha sagt det avslöjar att han bär på en dröm att flytta Isstadion, Idrottsparken och Sporthallen.

– Är man visionär som jag vill vara så måste man lyfta blicken ibland. Jag har en vision om att flytta hela anläggningen ut till marken mitt emot Luxorfastigheten. Där skulle vi kunna skapa ett kluster för idrott. Då får vi många samverkansfördelar med Lalandia och den nya simhallen som skall byggas där. Sen är det lätt att komma dit och det finns stora ytor för parkeringar. Så jag tror på det här. Den här drömmen har jag haft för mig själv tidigare men nu har jag börjat prata om den och det är många som är positiva till den.

Vad skulle kommunen göra med den mark där idrottsanläggningarna står idag?

– Där skulle vi istället kunna bygga lägenheter. Vi har ju bostadsbrist i Motala och det vore ju ett attraktivt område för bostäder.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson

Ämnen du kan följa