Det har blivit en sommartradition för ungdomsfotbollen i stan. Turneringen i Smedby som troget återkommit.

– Den hette Sparbanken Cup från början. Sedan Braviken Cup länge. Nu är det tolfte året som Jönsbergska Cup. Vi har haft runt 200 lag senaste åren så det har varit lite färre i år men den här summan är bra. Nu kan vi lägga spelscheman som funkar och som gör att lagen får vara här fyra–fem timmar. Man vill ha lite cupkänsla men samtidigt inte vara här hela dagen, säger cupgeneralen Niclas Fredriksson.

I år har Smedby AIS haft vädret med sig. Solsken hela dagarna.

Artikelbild

– För en gångs skull. Vi har haft lite otur med någon dags regn och blåst annars. Nu har det varit fantastiskt vilket gör allt mycket lättare. Totalt är det säkert 8 000–10 000 som rört sig här på området. Och många som ställer upp som funktionärer. Den här cupen är viktig för Smedby.

Som vanligt räknas inga resultat, det viktigaste för ungdomsspelarna, pojkar och flickor mellan sju och tolv år, är att ha roligt.

– Numera är det inget ovanligt, men vi var väldigt tidiga med det i den här cupen. Nu är det så överallt i princip. I år har körde vi tre mot tre med sarg för sjuåringarna, säger Fredriksson.