Krönika: Det stinker om Obol

Kontrasternas vecka för Norrköpings Dolphins:
I torsdag en sportslig stor framgång i Fiba Challange Cup när ukrainska storlaget BC Dnipro lades på rygg.
I fredags blev äntligen den nya basket- och friidrottshallen presenterad.
Men i lördags kom chocken när Norrbottens-Kuriren och radions nyhetsprogram Kaliber började ställa frågor kring Obol Investment, ett företag som klivit in i den svenska idrottsrörelsen och erbjudit stora pengar. Frågorna kring basketens storsponsor är efter helgens avslöjande oerhört många.

Sport2006-12-04 06:00
Folkbladet forskade i går så gott vi kunde kring det omskrivna företaget. Men efter flera timmars ringande var frågorna precis lika obesvarade.
Ingen vill säga något. De ansvarigas telefoner är avstängda eller annars hänvisas man runt i Sverige och världen.
Obols starke man och styrelseledamot Bo Johansson, gick helt under isen. Det var han som under stor pompa och ståt presenterade sponsoravtalet med Dolphins för några månader sedan.

Fortsätter undra
Han intervjuades visserligen i går i radion och vi kunde inte annat än fortsätta undra. Inte ett enda frågetecken rätades ut, om vad företaget heter som placerar pengarna, var de placeras i för fonder osv. Bo Johansson virade in sig i en massa förklaringar som radions reportrar ganska snabbt slog hål på. Inte ens hans påstående att han blev föräldralös vid 16 års ålder visade sig hålla. Pappan gick bort när Bo 19 år, mamman när han fyllt 25 år.
Enligt samma Bo Johansson har Obol redan nu, efter ett par års samarbete med Plannja och Luleå Hockey, fått norrbottningarna att investera 250 miljoner kr i Obol Ivestment. Om detta är lika falskt som allt annat som kom ur Bo Johanssons mun i går har vi inget facit på.
Inte ens vilken omsättning företaget har (siffror mellan 1,5 miljarder dollar till 15 miljarder dollar uppgavs av olika personer i företaget) gick att få fram i går.

Varningsklockor
Men naturligtvis måste varningsklockorna ringa å det grövsta hos Basketligan och de två inblandade basketklubbarna, Plannja och Dolphins. Basketligans ordförande Kent Johansson och Dolphins ansvariga, Kaj Krantz och Bosse Sundberg, var djupt oroade i går.
Och kommer själva att försöka göra så mycket undersökande jobb som möjligt kring företaget.
Det ska konstateras att ingen av klubbarna är blåsta på några pengar. Ännu.
Både Plannja och Dolphins berättade i går att Obol Investment betalat enligt avtalen som är skrivna. För Dolphins del rör det sig om 250.000 kr, vilket är en fjärdedel av de pengar man erbjudits varje år tre år framåt.
För basketligan, som även bytt namn till OBL Basketball League, handlar det om större pengar. Enligt vad som framkommit 30 miljoner kr under 15 år.
Receptet som Obol Investment använder känns dock igen. I mitten på 90-talet blev 100-tal kändisar och idrottsstjärnor blåsta på 92 miljoner när man investerade i, som man trodde, värdepapper som skulle ge oerhört bra utdelning. Escue management visade sig var en enda stor bluff.
Frågan är om Obol Investment är det också? Om företaget ska ha kvar någon trovärdighet så krävs det nog att man ger svar på alla frågor senast denna måndag.

Skön Dolphinsseger
Svar gav i alla fall Dolphins i går då man mer eller mindre körde över Sallén i Mässhallen och fick revansch för förlusten borta för ett par veckor sedan.
Dolphins hade framförallt en bredare bänk än Sallén, för även om flera av hemmaspelarna blev utfoulade fyllde man bara på med nya duktiga gubbar.

Övertygade inte
Nick Eppehimer och Josh Goodwin gjorde debut men utan att övertyga. Båda är fortfarande ringrostiga, men kan säkert bli tillgångar. Ska Dolphins orka med både europa- och ligaspel (under december är det nio matcher fram till 22:a) krävs det nog även en bänk av hög klass.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!