10 poäng:

Vårt resmål grundades för 500 år sedan, men stora delar av staden förstördes under andra världskriget. Arkitekten Auguste Perret planerade återuppbyggnaden på ett sätt som gör att stadskärnan nu är upptagen på Unescos världsarvslista.

Klockan är strax före sex på morgonen när jag hoppar (nåja) på bussen i Linköping.

Artikelbild

Chile och Thailand avklarade och det är inte fel att påstå att VM på torsdag börjar på allvar för Sverige mot USA i . . .ja, låt oss återkomma till det. Före mästerskapet undrade vi var vart svensk damfotboll är på väg? Hänger vi på toppnationerna – eller har vi likt på klubblagssidan tappat mark och kan inte längre vara med och utmana om medaljer?

Från och med nu får vi besked.

Rimligen blir det inte seger mot USA, rimligen blir det därmed Kanada eller Nederländerna i åttondelsfinal och möjligen Tyskland i kvarten.

8 poäng:

Artikelbild

Vi passerar världens mest kända Notre Dame vars namne även återfinns på resmålet. En sanktad Joseph har också hittat hit. Vill du tillbringa eventuellt ledig tid på två kilometer sandstrand mitt inne i stan går det utmärkt.

Oavsett hur det går på torsdag, oavsett vilket lag som står på andra sidan framöver, så blir det toppmotstånd. Det är mycket som måste bli bättre, utan tvekan är det så, men Peter Gerhardssons landslag har tidigare varit bättre mot bättre lag när vi får hjälp med tempot och inte behöver ha bollen hela tiden.

Jag utgår från att det mot USA blir spel med tre mittbackar, vilket ger en stabilare defensiv och ett mer kontringsinriktat spelsätt. Med insläppt mål mot Thailand kan det vara lätt att tro annat, men defensiven har vi och är det något som kan ta oss vidare så är det den.

6 poäng:

I mitten av resmålet kommer vi att tänka på en av Charles Aznavours mest kända sånger. Och när vi ändå är inne på vatten: hamnen här är en av Frankrikes allra största och fiskmarknaden är öppen alla dagar i veckan. Ta gärna ett glas cider till.

Nederländske tränargurun Raymond Verheijen slaktade häromdagen allt som har med VM att göra. Att det hade varit bättre att spela bakom stängda dörrar, att matcherna är lika kul att se som gräs som växer och att coacherna är de som blivit över på herrsidan.

Jag tycker han har fel och hävdar bestämt att det är tydligt hur nivån hela tiden höjs. Det spelas i högre fart med och utan boll, passningsspelet går framåt och VM-upptakten har visat på en allt större taktisk mognad.

Thailand?

Ingen regel utan undantag, men det har funnits många svaga lag även på herrsidan och där har VM spelats sedan 1930.

4 poäng:

6 juni 1944 är en dag med stort D för alla i regionen. Staden anses också vara avgörande för impressionismen och Claude Monets världsberömda solnedgång är en symbol för vårt resmål. Kan du översätta avoine från franska till svenska är du på god väg.

Det vore synd att säga att det doftar av VM när jag kliver av tåget på stora Gare du Nord i Paris. Det har varit mycket snack om publikfester runt om i Frankrike, men det ska också sägas att läktarna gapat rätt tomma på ett rätt många matcher.

För mästerskapet i sig blir det viktigt att värdnationen går långt och att Renard, Le Sommer och Gauvin också ger franska damlandslaget något stort att skryta med – för att komma ur skuggan av Pogba, Mbappé och Kanté.

2 poäng:

Vi närmar oss staden där det faktiskt inte är så dumt att börja med att dra på mungiporna och sedan tänka på ett av de fyra sädesslagen. Nej, inte på vete, korn eller råg. Välkomna till Le Havre.

Solen skiner ännu när jag kommer fram till Atlantkusten. Inte lika varmt som i Paris, men ännu mer av blå himmel. Tidig morgon har blivit tidig kväll och jag ser fram emot att under närmaste veckan – eller veckorna om det vill sig riktigt väl – få veta vart detta Sverige är på väg.