Efter tre år i Luleå är Anton Saks tillbaka.

Eller hemma, om ni så vill.

28-åringen skrev på onsdagen på ett ettårskontrakt med klubben han lämnade inför säsongen 2015/2016.

– Det här har varit planen hela tiden. Vi har diskuterat fram och tillbaka och nu har vi hittat ett upplägg som ska funka bra, säger Saks.

Hur känns det att vara tillbaka?

– Det känns bra förstås och det är roligt att komma hem, dels basketmässigt men även socialt då jag har familj och vänner här.

Med sig från Norrbotten har Anton Saks ett SM-guld och en utbildning från Luleå Tekniska Universitet. Meningen är att han ska kombinera spel i Dolphins med ett civilt arbete som ekonomisk privatrådgivare.

– Jag har studerat och även jobbat vid sidan av basketen i Luleå och det har funkat bra. Jag vill gärna fortsätta med det här.

Varför blev det bara ett ettårskontrakt?

– Vi skrev det nu till att börja med, sedan får vi se vad Adnan (Chuk) har för planer och även hur jag själv tänker. Nu kommer jag att ha en hyfsat viktig roll i laget och vara en viktig spelare både offensivt och defensivt. Sedan får man väl se hur bra det går, det gäller att prestera också.

För Anton Saks och Dolphins drar träningen igång på fredag. Det blir ett första avstamp inför säsongen som bland annat innehåller Champions League-kval.

Och så finns det ett SM-guld att försvara.

– Det ska bli skitkul att dra igång. Det är alltid lite förväntansfullt att komma igång efter lite ledighet och träffa både nya och gamla ansikten, säger Saks.