Förra året överraskade Åby RK när de blev guldmedaljörer i lag-SM, Folksam Elitallsvenskan, under Falsterbo Horse Show. På söndag är det dags igen. Som regerande mästare hoppas förstås Åby kunna upprepa succén.

– Klart vi vill försvara titeln, men alla vet att det gäller att alla har sin bästa dag, medan de andra lagen inte har det. Det gäller även hästarna. Vi siktar på medalj i första hand och om alla kommer upp på den nivå de ska kan vi även vara med och slåss om guldet, säger Åbys lagledare Jonas Rinné.

Finalen avgörs i två omgångar. De tre bästa resultaten från varje lag räknas i båda omgångarna. Vid lika antal fel med medaljchans är det omhoppning för en ryttare ur varje av de inblandade lagen.

Åbys lag består till tre fjärdedelar av samma ryttare som i förra årets lyckosamma lag-SM-final. Sissela Smith rider på Cassandra, Andrea Falk/Gamiro och Marcus Westergren/Cacao medan Emma Falk/Snowball är ny jämfört med guldlaget.

– Det här kändes som en ganska given uppställning. Det är de fyra som presterat bäst och de som ville vara med mest, säger Rinné.

I semifinalen på Strömsholm för en månad sen visade Cassandra tecken på någon typ av skada, men det ska vara utrett.

– Cassandra är pigg, fräsch och i ordning, har hoppat i veckan och känts jättebra, säger Rinné om Sisselas häst.

Prissumman till vinnande lag är fördubblad från ifjol. Då fick Åby 100 000 kronor, nu är det 200 000 på spel.

– En extra morot givetvis för alla lagen, det vore jättekul om vi lyckades vinna igen.

Att tävla i lag är ovanligt i nationell hoppning.

– Det ger viss extra anspänning, men vi som är med tycker det är väldigt roligt med delad glädje när det går bra, säger Rinné.

Övriga finallag är Strömsholm, Värnamobygden, Österlen, IM Sportriders, Dagstorpsorten, Nääs och Billdal.