Varifrån ska elen komma?

16 maj 2019 09:15

När man i media debatterar klimat/miljö är det viktigt att ha med både hjärta och hjärna. Retorik och verklighet måste hänga ihop. Problemet är att ingen riktigt kan svara på varifrån elen skall komma under kalla vindstilla vinterdagar.

De kommande åren ska ytterligare minst 2 reaktorer i Sverige börja monteras ned. Hur kommer det påverka klimatet? Nedläggning av kärnkraften i Sverige är självklart dåligt för miljön. Hur de som låtsas vara miljövänliga kan gå med på detta är svårt att förstå. Men det är så att sanningen inte spelar någon roll för politiker. Det är vad folk tror är sant som är viktigt. För intermittent elbrist får vi utan kärnkraft när vi stänger Ringhals 1 och 2 samtidigt som vi ökar elbehovet genom olika projekt. Exempelvis importerade Sverige redan under 2018 smutsig kolkraft i fyra månader. Men det ansvaret behöver ju vi inte ta då den produceras i Polen eller Tyskland.

Våra största koloxidutsläpp kommer från transporter cirka 8 miljoner ton, SSAB 4,9 miljoner och Cementa 2,4 miljoner. Åtgärder pågår för att minska dessa utsläpp. Subventioner till vindkraft och speciella kärnkraftsskatter gör kärnkraften olönsam i Sverige med nuvarande elpriser. Låt inte miljövännernas skygglappar och ovetenskapliga kärnkraftsmotstånd riskera klimatet. Det lär visa sig vara ett stort misstag inte bara i elproduktionen, utan överlag när vi planerar för en ökad elanvändning. När allt från våra stålverk och bilar ska gå på el måste både kapaciteten och förmågan att leverera el i ett stadigt flöde öka. Basindustrins syn på energifrågan är pragmatisk. För att kunna investera och säkra jobben behövs klimatvänlig el till konkurrenskraftiga priser. Priset på el är inte den enda faktor som påverkar vår konkurrenskraft, men i takt med att globaliseringen utjämnar utbildningsnivåer och produktivitet mellan länder har elkostnaden kommit att bli den viktigaste frågan för basindustrin. Om produktion flyttas till andra länder på grund av att elpriset är för högt kommer dessutom de globala utsläppen att öka. Vare sig miljön eller välfärden tjänar på att svensk industri konkurreras ut och att Sverige istället blir en exportör av råvaror och energi.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Björn Sandberg