Stefan Löfvens problempartier

13 september 2019 05:15

Expressens ledarsida skäller på statsminister Stefan Löfven och kallar honom "samordnare" när Sverige egentligen skulle behöva en "ledare" som tar itu med "ödesfrågorna välfärdens finansiering, det ökande gängvåldet, den framtida migrationspolitiken och klimatkrisen." (11/9)

"Samordnare" är nog ett begrepp som väl beskriver vad Stefan Löfven sysslar med om dagarna. Till skillnad mot Expressen är jag dock inte särskilt kritisk till samordnandet. Vad skulle han väl annars kunna göra? När det politiska landet ligger som det gör i riksdagen? För dagen finns inga majoritetsmandat i riksdagen för någon regering att idka det slags ledarskap som Expressen efterlyser. Sådana ledarskap kräver oftast en klangbotten av krisinsikter av blocköverskridande karaktär. Typ som när Bildts borgerliga regering tillsatte Lindbeckkommissionen 1992 vars samhällssystemomvandlande förslag i den ekonomiska politiken senare genomfördes av S-regeringarna Carlsson och Persson. Där är vi inte idag.

Stefan Löfven är beroende av små liberala partier som när det verkligen gäller har mycket svårt att stå upp för strama och resoluta system när det till exempel gäller statens våldsmonopol och invandringsreglering. Då blir samordnandet brett och ospetsigt i regeringsförklaringen. Å ena sidan en lista över "säkra länder" som snabbar upp avvisningar av människor utan asylskäl. Å andra sidan beslut om att även "alternativt skyddsbehövande" ska ha rätt att ta hit sina anhöriga.

Å ena sidan klarspråk: "Hatet mot judar finns i vår historia, i högerextrema grupper, i delar av vänstern och i islamistiska miljöer. Vi ser antisemitism hos vuxna och barn som flytt till Sverige från länder där judehat präglar skolundervisning och statlig propaganda." Å andra sidan det lilla ordet "flytt" som indikerar att alla som kommit har flyktingstatus. Sanningen är ju att alltfler inte flyr utan flyttar från "judehatande länder" till Sverige som anhöriginvandrare.

Kanske kan välfärdskrisen bli en krisinsiktshävstång för Stefan Löfven. Regeringen har aviserat en "välfärdskommission" som ska starta i höst. Om kommissionen antar Lindbeckdimensioner så kan Löfvens samordnande bli mer spetsigt och specifikt. Det skulle jag själv och förmodligen också Expressen uppskatta.

Ledare

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!