Debatt Det är i skolan vi måste förebygga och informera om våld i nära relationer, samtycke, integritet och om porrens skadeverkningar. Kvinnojouren i Norrköping stödjer gärna skolan i det här arbetet och erbjuder kostnadsfria föreläsningar men upplever ett visst motstånd. Det har förekommit att skolor har tackat nej med motiveringen att de har svårt att ta hand om eleverna efteråt eller att skolans kurator avrått från besök av oss. Men det finns även skolor där lärarna visat stor uppskattning och eleverna har bett oss komma tillbaka. Vi har kunskap att ge till ungdomar som aldrig talar om porr med någon vuxen vare sig i skolan eller hemma.

Kanske finns det en rädsla att ta upp de här frågorna. Det är viktigt att tala om våld i nära relationer. Våldet i skolan kan starta i hemmet. Det handlar om normer. Att bli kallad hora verkar vara något som tjejer accepterar i dag.

Det som för 15 år sedan var hårdporr är i dag mjukporr och sex har fått en allt svagare koppling till kärlek. Flickor får stå ut med att bli kallade manshatare, feministfitta eller bli ombedda att skicka nakenbilder.

2014 gjordes en undersökning som visade att var fjärde 18-årig kille konsumerade porr varje dag. 13-åriga pojkar svarar i en undersökning att det bästa med porr är att man lär sig ur man gör. Pornografin skapar en norm om ur sex ska gå till. I Ulrica Stigbergs bok "Visuell drog" berättar unga killar att deras konsumtion av porr snabbt har utvecklats till ett beroende.

Tjejer använder en rad strategier för att undvika att bli sexuellt trakasserade. De joggar inte ensamma, de håller nycklarna i handen som vapen, de undviker mörka gator och så vidare.

Att leva med den här typen av hot/våld leder till oro, psykisk ohälsa, brist på självständighet och kanske ovilja att gå till skolan. Vi på Kvinnojouren har kunskap och mycket att ge till unga människor. Förutom våld i nära relationer föreläser vi gärna om våld i hederns namn och om barn som växer upp med våld i hemmet.