Widar Enligt Dagens Samhälles stora och ständigt uppdaterade opinionsundersökning Polls of Polls är det två partier med miljöpolitiska profiler och gröna rykten som ligger först och sist i tabellen som mäter hur partierna gått i opinionen sedan valet 2014.

Bäst går det för Centerpartiet som förbättrat sig med 82 procent. Sämst går det för Miljöpartiet som försämrat sig med 41 procent. De båda partiernas botten- respektive topplaceringar har nog inte så mycket med miljön att göra. Det mesta handlar däremot om att det går urdåligt för det parti som sitter i regeringen medan det går kanonbra för det parti som sitter i opposition.

Miljöpartiet är idag ett helt annorlunda parti än vad det var i september 2014. MP var i och för sig tilltufsat av den dryga halvering av väljarstödet som drabbade partiet mellan EU-valet på försommaren och riksdagsvalet på sensommaren. Men sådant ruskar partier ganska lätt av sig. Det finns alltid något att skylla på - vi nådde inte ut med vår politik - och snart är det val igen. När partiers myter eroderar så talar vi emellertid om helt andra processer.

Miljöpartiet klev in i regeringen med en ballast av självbilder och ideologiska kartor som snart skulle krascha mot verkligheterna. Inom partiet odlades en rad myter om energi, invandring, terrorism, säkerhetspolitik, om militärt försvar och om ekonomi. Det är inget konstigt med det. Men för den som vill fortsätta att leva i de politiska myternas förtrollande värld är regel nummer 1 A att undvika varje form av regeringsansvar.

Miljöpartiet valde att trotsa sina myter. Eller förmodligen var det snarare så att de inte såg sina myter förrän det var för sent.

Ett parti utan användbara myter kan känna sig lite naket och famlande. Samtidigt innebär mytförlusten att det öppnar sig möjligheter för framtiden. Gustav Fridolin är på gott och ont MP: s centralgestalt. Det faller nu på honom att försöka styra in partiet på fast miljöpolitisk mark. Det vore ett stort slöseri om Miljöpartiet - just som det skolats in till ett hyggligt och mytavspänt regeringsparti - skulle ramla ut ur riksdagen. Miljöpartiet behövs för att bredda skaran av möjliga regeringspartier efter nästa val. Gustav Fridolin har ett viktigt dagsverke framför sig.