Debatt Nu får det vara nog segregationen i Sverige, och speciellt på arbetsmarknaden. Man läser nästan varje vecka om att en kvinna har fått sparken eller inte får det jobbet hon vill och har sökt till, på grund av sin slöja. Sedan klagas det på att muslimer inte vill jobba och inte vill anpassa sig till det svenska samhället.

Muslimska kvinnor som vill ha på sig slöja förtrycks och diskrimineras i arbetslivet och samhället. Många muslimska tjejer som studerar känner sig oroliga om de kommer få det jobb de drömmer om.

Jag har en lillasyster som går i årskurs 5 som ibland berättar för mig att hon drömmer om att bli advokat. Självklart känner jag mig stolt som storebror att lillasystern har en sån dröm men samtidigt känner jag mig orolig för framtiden för att hon har valt att ha på sig slöja och kanske advokatsamfundet också kommer att kräva att man inte får ha på sig slöja som advokat. Orolig för att lillasystern som beslöjad muslimsk tjej ska behandlas illa när hon kommer ut i arbetslivet som det sker med många beslöjade tjejer. Det är sorgligt att det till och med gör att vissa tjejer inte vågar lägga upp sin bild på sitt CV på grund av att de riskerar att inte få det jobbet de söker, när det är bild på dem med slöja.

Känner mig orolig efter att jag har läst om Aye Alhassani som inte fick jobb på SAS på grund av sin slöja, Ruya EL Hattawi som måste ta av sig slöjan och slänga sin identitet för att jobba på ett företag eller sist men inte minst Hoda 21 år gammal som har jobbat i två år som väktare i Linköping men nu är det slut med det. Securitas låter henne inte bära slöja.

Hur kan man säga att detta inte är diskriminering? Hur kan man förneka att muslimska beslöjade kvinnor förtrycks på arbetsmarknaden och inte kan få ett jobb på grund av sin identitet? Diskrimineringslagen förbjuder diskriminering som har samband med religion eller annan trosuppfattning. Lagen gäller inom arbetsliv, utbildning, och flera andra samhällsområden. Varför är Sveriges befolkning så noga med att följa samtliga lagar utom denna?

Ett vanligt argument som förs fram gällande detta är “Det är ett jobb som kräver sin uniform och slöjan är inte en del av uniformen” Slöjan är obligatorisk för troende kvinnor inom islam så som bönen är obligatorisk vilket även viss del av den manliga klädseln är obligatorisk. Med anledning av att det är obligatoriskt, känns det inte rätt att beslöjade kvinnor inte ges möjlighet att jobba och integreras i samhället.

Det klagas från rasister och islamhatare att invandrare och muslimer som “bara kommer hit och lever på bidrag“ men jobbar de så klagas det på det också. Jag och många andra är övertygade om att många muslimer vill integreras och anpassa sig till det svenska samhället men det blir bara svårare och svårare för dem.

På arbetsmarknaden måste alltid kompetensen väga tyngst. Sverige har inte råd med att låta kompetenta arbetstagare gå utan jobb. Ska Sverige framåt måste det till nya incitament för att råda bot på diskrimineringen på arbetsmarknaden. Nu får det vara nog, i Sverige ska både kompetens inom yrkeskunnande och social kompetens vara det som avgör om du får jobbet eller inte, ingenting annat. Nu är det dags att diskrimineringen på den svenska arbetsmarknaden tas på allvar.