Susanna Beskow Norgren: Gerd 76 har en måltidsvän.

" Synskadade Gerd Wiberg, 76, har Britt Svensson som måltidsvän. Det gör att hon vågar sig ut på restaurang. Gerd Wiberg är som ”så gott som blind” på grund av en ögonsjukdom. Hon har på grund av det inte riktigt vågat sig ut på restaurang, för hon ser inte maten på tallriken, och vill inte ”ställa till det”. Men med en måltidsvän, via Frivilligcentralen, kan hon nu en dag varannan vecka ge sig ut till träffpunkter och restauranger i stan och äta lunch.

– Nu vågar jag det, och det är riktigt roligt!

Folkbladet träffar Gerd Wiberg och hennes nya vän Britt Svensson på den nya Grekiska kolgrillsbaren vid Nya torget."

Mikael Grip: Paret tar över lanthandeln i byn.

"1988 blev de kära i varandra när de arbetade på en bensinmack i Finspång. 30 år och tre barn senare är de återigen kompanjoner, nu som egna företagare i Annastinas lanthandel i Hällestad.

– På den tiden jobbade jag i kassan och "Lelle" i verkstaden, minns Annastina Juslin Petersen med ett leende.

Den nyblivna 50-åringen utbildade sig till ingenjör och har arbetat på flera av industrierna i Finspång. Maken Lennart Petersen har under många år haft bilverkstad i Hällestad, dit de flyttade 1995.

– Nu har jag tagit tjänstledigt från mitt jobb på Siemens för att satsa på lanthandeln. Det känns som vi är i rätt läge i livet för att göra det här, berättar Annastina när Lennart kommer in genom dörren efter att ha plogat bort en del snö."