Widar Häromdagen gav Sverigedemokraterna ut en långfilm om Socialdemokraterna. De nästan två timmar långa filmen "Ett folk Ett parti" börjar med våldsförhärligande citat från socialdemokraternas första och andra partikongress på 1800-talet och avslutas med en upplysning om att när Stefan Löfven valde att gå med i "partit" så pågick ännu tvångssteriliseringar av människor i den socialdemokratiska staten Sverige.

Filmens slutbilder rullar fram i sällskap med en skylt där vi får veta att detta enbart är slutet på "Del 1" .

Det är ett rejält projekt som SD sjösatt. Syftet är heller inte på något sätt dolt. I början på början visas ett filmklipp från riksdagen där Stefan Löfven talar om SD: s "rasistiska rötter" och hemska historia. I slutet av filmen - där sådant som rasforskningsinstitut, antisemitism, samarbete med Nazityskland och tvångssteriliseringar penetrerats nogsamt - återkommer Löfven i ett klipp där han slår fast att det självfallet år så att "arbetarrörelsen" står för goda värderingar som "alla människors lika värde."

Socialdemokraterna som gärna talar om SD: s historia och om hur pass rasistiskt/nazistiskt/nyfascistiskt partiet var när partiledaren Jimmie Åkesson blev medlem får kort sagt smaka lite av sin egen medicin.

Upplägget från SD är dock ganska tunt. S har varit största parti under de hundra år då totalitära läror har kastat ut Europa i två stora krig och hela världen i ett kallt krig. S har burit sin samtids fördomar om judar och om förståndshandikappade och dubbelspelet med Hitler var inte vackert. Så är det. SD: s ingång i filmen är emellertid att Socialdemokraterna vill förtiga sin mörka historia men att sanningen nu ska fram.

Jag delar inte det upplägget. Den socialdemokratiska makthistorien är väl känd och väl dokumenterad. Poängen är däremot att historien aldrig har spelat någon större roll för väljarna. Historien skrivs som bekant av segrarna. Därför är också S attacker om SD: s historia meningslösa och förmodligen kontraproduktiva. Det borde S-ledningen ha förstått. Ur det perspektivet kanske SD-filmen kan göra lite nytta för Socialdemokraterna. Försök inte förneka vad som har varit. Sluta med rasisttugget om Åkesson. Det är här och nu och framåt som betyder något.