Widar Det är en uppfordrande tid, en avgörande tid och en ny tid sa statsminister Stefan Löfven när han läste upp sin regeringsförklaring i riksdagen på måndagen. Just det här året stämmer de där högtravande och historiskt klingande orden lite extra väl. Regeringsbildningen har slagit en rad olika svenska rekord bland annat vad gäller tidsåtgång och antalet statsministerkandidater som riksdagen har förkastat. Regeringen S-MP sitter kvar med samma statsminister som förra mandatperioden. Men Stefan Löfven byter stödpartier. Vänsterpartiet lämnar och ersätts av Centerpartiet och Liberalerna. Att budget och huvuddelen av det politiska regeringsinnehållet i stort förhandlas fram mellan Socialdemokraterna och tre små liberala partier (C, L och MP) är också det en smått historisk händelse.

I samband med regeringsbildningen passade statsministern på att stuva om lite bland statsråden. Socialdemokraterna börjar nu återigen att förfoga över en tämligen bred och erfaren krets av ministrar.

Givet vilka problem som dominerar i Sverige så finns det några nyckelpersoner i den nya regeringen. Morgan Johansson som justitieminister i par med Mikael Damberg som inrikes/polisminister och utbildningsminister Anna Ekström står i särklass.

Det kan vara så att den här regeringen får lite drygt tre år på sig innan det är dags för nästa valrörelse. De tre åren är i så fall extremt viktiga år för vad för slags Sverige vi kan se fram emot på lite längre sikt. Tre år är ingen lång tid. Det är dock tillräckligt lång tid för att tydligt ställa in siktet på en kunskapsskola, etablera en stabil och markant nedgång i invandringen och för att på allvar utmana gangsterväldet i de kriminella gängen i de större städerna.

Anna Ekström kom inte till sin rätt på utbildningsdepartementet under förra mandatperioden. Flum om vinster, om Fridolins "hundra dagar" och om "likvärdighet" skapade fyra mer eller mindre förlorade år. Nu kan Anna Ekström med all sin auktoritet och kunskap göra klart att skolans bidrag till ett likvärdigt och jämlikt samhälle är ett tydligt fokus på kunskap.

Lyckas Anna Ekström, Morgan Johansson och Mikael Damberg med sina uppfordrande uppdrag så kommer Löfvens tvåa att gå till historien som en regering som gjorde en avgörande skillnad i en ny tid.