Socialdemokraterna har något stort på gång

Den 19-åring utan gymnasieexamen som vankar runt på stan och säger "jag vet inte vad jag ska göra" får (S)varet "du ska plugga in en gymnasieexamen".

26 april 2012 06:00

Socialdemokraternas Stefan Löfven och Magdalena Andersson vill inrätta ett "utbildningskontrakt" för Sveriges ungdomar. Möjligheterna att skaffa sig kunskaper som motsvarar minst en godkänd gymnasieexamen ska öka. Samtidigt ska kraven på ungdomarna att verkligen utbilda sig öka.

På pressträffen i går förmiddag i riksdagen presenterade Magdalena Andersson buntar av förödande statistik som visar att såväl faktisk arbetslöshet som arbetslöshetsrisker är flera gånger högre bland unga människor som saknar gymnasieutbildning. Detta är väl kända fakta. Socialdemokraterna vill lägga om hela arbetsmarknadspolitiken för unga. Alla insatser ska inriktas mot målet att de arbetslösa ungdomarna ska få gymnasieexamen. Den borgerliga regeringens politik går ut på att sänka arbetsgivaravgifterna för ungdomsjobb. Arbetslösa ungdomar utan gymnasieexamen har fått det svårare att läsa i fatt. Insatserna som erbjuds handlar ofta om sådant som "söka-jobb-kurser". Detta vill S nu ändra på.

Målsättningen är att alla ungdomar ska ha minst gymnasieexamen vid 25 års ålder.

Alla detaljer i Socialdemokraternas utbildningskontrakt kommer att presenteras när Magdalena Andersson lämnar partiets vårbudgetmotion i början på nästa vecka.

Redan nu kan jag emellertid konstatera att det är ett intressant upplägg. Utbildningskontrakten kan tänkas omfatta ungefär 20 000 personer per år. Genom att öka studiekraven på dessa ungdomar kommer ett antal positiva utvecklingsprocesser sättas i gång. Självklart är inte detta ett avgörande Alexanderhugg mot ungdomsarbetslösheten. Det är inriktningen och mixen av krav och möjligheter som är tilltalande.

Utbildningskontrakten är en konkret politisk gestaltning av det gamla talesättet "Gör din plikt - kräv din rätt". Dessa ord klingar säkert stenålders i många människors öron. I grund och botten är det dock precis vad det handlar om här och nu likaväl som förr och då. Den som inte bjuder till, satsar och kämpar kommer att få sämre jobb (om ens något jobb), sämre inkomst och sämre livschanser i stort. Sannolikheten för en livslång bidragsförsörjning ökar för varje ungdomsår som slängs bort i passivitet och hopplöshet.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson kommer nu med ett erbjudande om bättre möjligheter för alla dem som har svårt att få igång kämpandet och stridandet. Den 19-åring utan gymnasieexamen som vankar runt på stan och säger "jag vet inte vad jag ska göra" får (S)varet "du ska plugga in en gymnasieexamen".

Det är bra.

Det allra bästa med det smakprov på S-politiskt tänkande som Löfven och Andersson bjöd på i går är att det kommer att gå igen som en röd tråd i socialdemokratisk politik i stort. Möjligheter och krav i skön och produktiv förening. Det är denna mix som formar ett samhälle värt namnet.

Ska det svenska, öppna och generösa välfärdssamhället hävda sig väl framöver så krävs att var och en av oss samhällsmedborgare hävdar oss väl.

Socialdemokraterna har något riktigt bra på gång.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!