Hundra procent Säffle i USA-valet

Randy Hultgren sken upp när jag sa att jag är från Sverige.

 

"Åh verkligen! Jag är hundra procent svensk," utropade han glatt och berättade att farfars far utvandrat till USA från Jönköping. Själv har han bott ett år i Säffle.

2 november 2010 03:00

Om saker och ting går hans väg så kan Säffle snart ha sin man i amerikanska representanthuset.

 

Randy Hultgren är republikan och utmanar sittande demokraten Bill Foster i Illinois fjortonde distrikt. Innan Foster blev vald 2008 hade republikanerna innehavt distriktet sedan 1939. De senaste 21 åren av talmannen Dennis Hastert. Det krävdes alltså något speciellt för att en demokrat skulle vinna fjortonde distriktet. En demokratisk våg hade börjat svepa in redan 2006, och fortsatte 2008 när demokraterna stärkte sin majoritet i kongressen.

 

Nu har vågen vänt. Den kan mycket väl svepa bort Bill Foster och många av hans kamrater i kongressen. De flesta tror att demokraterna behåller majoriteten i senaten, men förlorar den i representanthuset.

 

Krönika
Det är, med andra ord, inget bra betyg som de amerikanska väljarna ger president Obama och hans demokrater. Visserligen går det inte att rösta på Obama den här gången, men det är hans prestationer de senaste två åren som utvärderas. Fortsätter det så här, kommer Barack Obama att bli en one-term president.

 

Men valförlusten nu kan bli hans räddning.

 

1994 hände ungefär samma sak. President Clinton hade under sina första två år vid makten mest hållit till ute på vänsterkanten. När demokraternas majoritet i kongressen sveptes bort utförde Clinton en briljant strategisk manöver. Han genomförde stora delar av republikanernas agenda. Två år senare hade de inget att gå till val på och Clinton blev omvald.

 

För att president Obama ska ha en god chans att bli återvald behöver han göra upp med republikanerna. Framförallt behöver han visa allvar i att börja minska det stora budgetunderskottet och den snabbt växande statsskulden.

 

 

Ett par dagar efter valet 1994 åkte president Clinton till Indonesien. På fredag åker president Obama till Asien. Bland annat ska han stanna tre nätter i Indonesien. Så han börjar tiden efter valet på samma sätt. Frågan är om han fortsätter likadant. Om inte blir hans återval mycket, mycket svårare.

 

Även republikanerna måste tänka sig noga för vad de gör de kommande två åren. Trots att de ser ut att nå stora framgångar nu, så har inte väljarna helt plötsligt börjat älska partiet. Framförallt röstar de mot demokraterna, inte för republikanerna. De har inte gått till val på någon tydlig agenda och på frågan vad som var deras första prioritet om de fick majoritet i kongressen, svarade deras ledare i senaten: Att se till att Obama inte blir omvald.

 

Amerikansk politik är oavbrutet intressant. Och snart kanske vi har en svenskättling i kongressen också. Det gör ju inte saken sämre.

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!