Inskolning i bidragsberoende

Under 2009 betalades 11 miljarder kronor ut i socialbidrag. Jämfört med 2008 har kostnaderna för socialbidrag ökat med 17 procent. Läget fortsätter att förvärras. Socialbidragsutbetalningarna under första kvartalet i år är 8 procent högre än motsvarande period förra året.

16 juni 2010 03:00

Det mest alarmerande i den statistik som Socialstyrelsen levererade i går är att så många unga människor går på socialbidrag. Bland inrikes födda är de vanligaste bidragsmottagarna män och kvinnor mellan 20 och 24 år. Bland utrikes födda är 18-19-åringar den största gruppen.

 

Här måste finnas någon form av systemfel. Huvuddelen av dessa unga människor borde med rätt matchning klara av att studera, arbeta, praktisera, ha lärlingsplatser, arbetsträna, ha skyddade arbeten och/eller ingå i någon av alla dessa åtgärder med käcka namn som arbetsförmedlingsvärlden är full av.

 

Så pass unga människor ska endast i undantagsfall beviljas socialbidrag. Så många som 7 procent av inrikes födda 20-24-åringar och 33 procent av utrikes födda 18-19-åringar kan väl inte vara sådana extrema undantag att det enda alternativet är långtidsförsörjning genom socialbidrag? Så illa kan jag aldrig tro att det är.

 

Har jag fel så har Sverige problem.

 

Stora problem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!