1004 ord

Beatrice Ask (M) är justitieminister. Tillsammans med sina kollegor från de övriga regeringspartierna presenterade Ask i går ett stort antal rättspolitiska förslag på DN Debatt.

 

29 april 2010 03:00

 

DN-artikeln har en klassiskt borgerlig profil. Inte ett ord om orsakerna till brott. Sex ord om ekonomisk brottslighet. Noga räknat 1004 ord om skärpta straff och tuffa åtgärder.

 

I den snäva dimension där borgerligheten rör sig, lyckas de hur som helst åstadkomma flera tänkvärda förslag.

 

Det finns skäl att överväga skärpta straff för upprepad brottslighet. Förslaget om en särskild kommunal nämnd med ansvar för brottslingar under 15 år är bra. Regeländringar som gör det möjligt att hålla huvudförhandlingar i brottmål även om den åtalade uteblir är nödvändiga.

 

Förslaget om polisens rätt att publicera bilder på misstänkta brottslingar är sämre. Indirekt sker detta redan i dag genom polisens medverkan i tv-program som "Efterlyst". Det är dock högst tveksamt om en rättsstat i någon större omfattning bör ägna sig åt att hänga ut enbart misstänkta människor på bild.

 

Ledare
De borgerliga politikerna vill höja handläggningstakten inom rättsstatens myndigheter. Det är lovvärt. Ask och hennes kollegor föreslår att utbetalningen av statliga anslag ska kopplas till myndigheternas effektivitet. Frågan är bara om det fungerar något vidare i ett monopol? Blir sega medarbetare i rättsstaten snabbare om de får mindre statliga anslag? Ingen kan ju heller sätta upp konkurrerande verksamheter med bättre speed.

 

Det finns anledning för de rödgröna att ta till sig några av förslagen från Beatrice Ask. Framförallt bör oppositionen kontra med genomtänkta förslag som kan dämpa orsakerna till brott.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!