Ohly kör sitt eget race

29 juni 2009 03:00
Anders Borg och Fredrik Reinfeldt är de sista nyliberalerna , sa Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly i sitt tal i Almedalen i går kväll. Ohly kanske har hemlig information som resten av oss saknar. Utåt sett finns det nämligen få politiker på högerkanten som kännetecknas så lite av nyliberalism som Borg och Reinfeldt.

 

Ledare
De gör tvärtom allt vad de kan för att identifiera sig med statens intressen. Borg och Reinfeldt är snarare ett slags myrstegsreformister med lätt högerlutning.

 

Lars Ohly var lite stel på Almedalens scen. Inte alls så frimodig och framåt som när jag såg honom på ett torgmöte i Helsingborg i torsdags förra veckan.

 

Han var också mer "vänster" än vad jag hade väntat mig. Nyliberalspåret följdes upp med attacker på pensionssystemet, krav på ökat "offentligt ägande" och appeller för en utvidgad arbetsrätt.

 

Lars Ohly sa visserligen "rödgrön" flera gånger i sitt tal. Men i övrigt märktes inte mycket av att Vänsterpartiet numera är en del av ett gemensamt rödgrönt block. Han tonade förvisso ner kraven på stora skattehöjningar för vanligt folk. Men i övrigt var Ohlys tal som vanligt. Han sände inte ut några som helst signaler om att han tagit till sig och förstått väljarnas budskap i de senaste fyra valen som V ställt upp i. Resultaten blir ständigt sämre. Men sådant tycks inte bekymra Lars Ohly. Han kör på precis som vanligt. Partiet har rätt och folket har fel.

 

Jag hade förväntat mig ett helt annat tal från vänsterledaren.

 

Kanske var det mina förväntningar som var fel?

 

Hur som helst; Lars Ohlys tal i Almedalen i går kändes inte som ett anförande från en regeringsaspirant.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!