ABBA-låt som utmanar kyrkan

9 augusti 2008 03:00
Jag gillade aldrig ABBA. De där fyra klämkäcka figurerna i sina löjliga kläder stod för något som vi, i mina kretsar, faktiskt tyckte riktigt illa om. Symbolen för något ytligt och kommersiellt.

 

Men jag växte upp med musiken från Benny Andersson och Björn Ulvaeus. Benny var ju organisten i Hep Stars. Från början ett rent coverband som körde gamla rocklåtar och hade en riktigt vild scenshow. Jag minns en konsert på Idrottsparken som ingen som var där lär glömma, ingen hade sett något liknande.

 

 

Björn lyfte sitt Hootenanny Singers med att tolka Dan Andersson, vi är nog många som för första gången hörde "Omkring tiggarn från Luossa" i deras version.

 

ABBA tyckte jag då det begav sig bara var trist schlager. Visserligen måste jag medge att det hände på fester när vi hade kört alla Hoola Bandoola och Nationalteatern att någon hittade en ABBA-platta och att vi dansade och hade rätt kul. I den lätta pop-genren är nog ABBA trots allt bland det bästa.

 

 

Numera gillar jag både Benny och Björn. Benny för att det alltid strålar av spelglädje när han samlar proffsen i orkestern som bär hans namn. " Du är min man", som slagit alla rekord på Svensktoppen, är en rätt skön dansbane-blues. Och nu måste man ju ge Björn Ulvaeus stöd när han modigt argumenterar mot religionens politiska makt.

 

I den kristna tidningen "Världen Idag", som Carin Stenström från Vikbolandet är chefredaktör för, kastar sig Siewert Öholm över Björn Ulvaeus i en attack som det slår gnistor om.

 

Öholm skriver att det tycks som om Ulvaeus och SVT "bestämt sig för att spotta vanligt folk i ansiktet med ren ateistpropaganda"

 

 

Det som fått Öholm att så gå upp i limningen är att Ulvaeus gjort en översättning av den gamla ABBA-hiten "Thank you for the music", som sjöngs på säsongsavslutningen av "Allsång på Skansen". Den svenska texten är så här:

 

" Tack för alla sånger, för ord och toner.
Vem behöver religioner?
Dom kan vi va´ utan..."

 

 

Siewert Öholm har alltid tänkt sig att den som Tacket riktas till i originaltexten är - Gud. Så kommer upphovsmannen själv med en helt annan tolkning som dessutom förklarar att man kan vara utan religioner. Då brister det för Siewert som upprörs över att självaste kulturministern aningslöst sjöng med i orden".

 

"Texten var bara toppen på ett isberg av intolerans och historielöshet", fortsätter Öholm. Nu kräver han att Sveriges Televisions Eva Hamilton ska be alla kristna om ursäkt.

 

Men sanningen är ju att den kristna propagandan har fritt tillträde till programtid både i SVT och SR. Det är andakter varenda dag och högmässor varje vecka.

 

När en enda icke-troende kompositör en enda gång får med en sång med anti-religöst innehåll så ropar den starka religiösa lobbyn på förbud.

 

 

Det visar att finns skäl att stå upp för Björn Ulvaeus, och andra humanisters, rätt att få framföra sin mening. Även i "Allsång på Skansen". En ABBA-låt som utmanar etablissemanget.

 

Vem hade trott det? Det var bara det jag ville säga.
Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Christer Sandberg